Pääsivu Indonesia Intia Kiina Nepal Sri Lanka Vietnam Suomi

1. Köyhyys
2. Peruskoulutus
3. Tasa-arvo
4. Lapsikuolleisuus
5. Äitien terveys
6. Taudit
7. Ympäristö
8. Kumppanuus
Opettajille

Tavoite 1. Äärimmäisen köyhyyden ja nälän puolittaminen

  • Alle dollarilla päivässä elävien osuuden puolittaminen vuoteen 2015 mennessä
  • Nälkäisten osuuden puolittaminen vuoteen 2015 mennessä

Aasian ja Tyynenmeren alueella äärimmäisen köyhyyden vähentäminen on yksi vahvimmin edenneistä vuosituhattavoitteista: 1990-luvun kuluessa köyhyys putosi 31 prosentista 20 prosenttiin, kun tavoite vuonna 2015 on 17 prosenttia. Selkeimmät menestystarinat löytyvät Itä- ja Kaakkois-Aasiasta, mm. Kiina, Indonesia ja Vietnam ovat jo saavuttaneet omat kansalliset tavoitteensa.

Etelä-Aasiassa kehitys on ollut hitaampaa, lukuun ottamatta Intiaa, jonka talous on viime vuosina kasvanut keskimäärin kuuden prosentin vuosivauhtia. Vuonna 1990 kansallisen köyhyysrajan alapuolella eli 36 prosenttia kaikista intialaisista, nyt enää noin neljännes. Lukumääräisesti se kuitenkin tarkoittaa, että Intia on koti noin kolmasosalle kaikista maailman köyhistä.

Nälän puolittamisessa edistystä ei ole tapahtunut yhtä rivakasti. Alipainoisten lasten osuus Aasiassa putosi 1990-luvun kuluessa 35 prosentista 31 prosenttiin, mutta yli 100 miljoonaa alle viisivuotiasta alueella elää edelleen vailla riittävää ravintoa. Ongelmia on erityisesti Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa, jossa tietyissä maissa jopa puolet lapsista on alipainoisia.

 

TekijätOy Murmur AbUNDPOpetushallitusAasiaan-sivusto