Pääsivu Indonesia Intia Kiina Nepal Sri Lanka Vietnam Suomi

1. Köyhyys
2. Peruskoulutus
3. Tasa-arvo
4. Lapsikuolleisuus
5. Äitien terveys
6. Taudit
7. Ympäristö
8. Kumppanuus
Opettajille

Tavoite 6. Hiv/aids:in, malarian sekä muiden tautien vastainen taistelu

  • Hiv/aids:in leviämisen pysäyttäminen ja kääntäminen laskuun vuoteen 2015 mennessä
  • Malarian ja muiden merkittävien tautien leviämisen pysäyttäminen ja kääntäminen laskuun vuoteen 2015 mennessä

Hiv/aids-epidempia on mahdollista saada käännettyä laskuun Aasiassa, ja esimerkiksi korkeiden tartuntalukujen Thaimaan ja Kambodzhan kehitys on ollut lupaavaa.

Prosenteissa mitattuna virusta kantavien osuus ei ole korkea verrattuna esimerkiksi moniin Afrikan maihin, mutta valtavan väestön vuoksi esimerkiksi Intian 0,6 prosentin luku tarkoittaa noin 4 miljoonaa henkeä. Hiv/aidsin nopeaa leviämistä pelätään, eivätkä tautitapaukset useinkaan tule ilmi ihmisten pelätessä leimautumista. Monissa maissa hiv/aidsiin liittyvä valistustyö ei ole päässyt käyntiin aiheen arkaluontoisuuden vuoksi tai niistä puuttuu toimiva kansalaisyhteiskunta, joka nostaisi ongelman julkisuuteen.

Malarian osalta tilanne on joissakin Aasian maissa kulkenut taaksepäin, sillä tautia levittävät hyttyset ovat kehittyneet vastustuskykysiksi niiden torjuntaan käytetyille myrkyille. Vuosittain tautiin kuolee 73 000 ihmistä. Myös tuberkuloosi koituu miljoonan kohtaloksi vuosittain, vaikka sen osalta suunta onkin ollut kohti parempaa.

 

TekijätOy Murmur AbUNDPOpetushallitusAasiaan-sivusto