Pääsivu Indonesia Intia Kiina Nepal Sri Lanka Vietnam Suomi

1. Köyhyys
2. Peruskoulutus
3. Tasa-arvo
4. Lapsikuolleisuus
5. Äitien terveys
6. Taudit
7. Ympäristö

Opettajille

Indonesia

Yli 240 miljoonan asukkaan Indonesia on maailman suurin muslimienemmistöinen valtio ja neljänneksi väkirikkain maa. Indonesia on myös maailman suurin saaristo: se muodostuu 17 500–18 000 saaresta, joista tosin asumattomia on kaksikolmasosaa.

Jaavan pääsaarella asuu reilusti yli puolet koko maan väestöstä, mikä tekee siitä yhden maailman tiheimmin asutuista alueista. Toisenlainen ääripää on Indonesialle kuuluva osa Uuden-Guinean saarta eli Papua: alueen sademetsistä saattaa edelleen olla mahdollista löytää ihmisiä, jotka eivät ole edes kuulleet Indonesia-nimisestä valtiosta.

Indonesian talous lähti 1970-luvun puolivälissä reippaaseen kasvuun, jota jatkui lähes yhtäjaksoisesti yli 20 vuotta. Inhimillistä kehitystä kuvaavat luvut, kuten odotettavissa oleva elinikä ja lukutaito, kehittyivät myös hyvään suuntaan.

Indonesian yhteiskunnassa edelleen vaikuttava vedenjakaja on lähes koko Aasiaa 1997-1998 ravistellut talouskriisi. Kun nopea kasvu vaihtui kriisiin, sukupolven ajan diktaattorina hallinnut presidentti Suharto kukistui, miljoonia ihmisiä putosi takaisin äärimmäiseen köyhyyteen ja kansanryhmien väliset jännitteet puhkesivat aseellisiksi konflikteiksi eri puolilla valtiota.

Toisaalta demokratia on alkanut ottanut maassa ensiaskeliaan myllerrysten jälkeen. Esimerkiksi ensimmäiset vapaat parlamenttivaalit järjestettiin kesäkuussa 1999 ja ensimmäinen kansan suoraan valisema presidentti astui virkaansa syyskuussa 2004.

 

Indonesian sademetsät
Indonesian konfliktit
TekijätOy Murmur AbUNDPOpetushallitusAasiaan-sivusto