Pääsivu Indonesia Intia Kiina Nepal Sri Lanka Vietnam Suomi

1. Köyhyys
2. Peruskoulutus
3. Tasa-arvo
4. Lapsikuolleisuus
5. Äitien terveys
6. Taudit
7. Ympäristö

Opettajille

Intia

Intia on viime vuosikymmenen kuluessa vaurastunut tuntuvasti. Talouselämässä se tunnetaan erityisesti tieto- ja viestintäteknologian nopeasta kehityksestä, ja Intialle on ennustettu suurta tulevaisuutta Aasian toisena talousmahtina Kiinan jälkeen. Myös vuosituhannen kehitystavoitteissa on edetty, vaikka köyhyys on edelleen massiivinen ongelma. Väkiluvultaan maailman toiseksi suurimmassa valtiossa asuu noin 40 prosenttia maailman köyhistä. Kolmasosa väestöstä elää alle yhdellä dollarilla päivässä ja kolme neljäsosaa sinnittelee alle kahdella.

Yli miljardin asukkaan väestö on hyvin nuorta: kolmasosa intialaisista on alle 15-vuotiaita. Hindulaisia on 82 prosenttia ja muslimeja noin 12 prosenttia; muita uskontoja ovat mm. kristityt ja sikhit. Uskonnolla on keskeinen rooli ihmisten arjessa, ja se vaikuttaa ratkaisevasti useimpien intialaisten maailmankuvaan ja ajattelutapaan. Myös kielten kirjo on valtava.

Intia on maailman suurin demokratia, ja politiikassa eri ryhmät ovatkin hyvin edustettuina. Silti arjen tasolla kastijärjestelmä määrää monien kohdalla edelleen työn, avioliiton ja asuinpaikan, ja tekee sosiaalisen nousun vaikeaksi. Eriarvoisuus näkyy myös alueellisesti: etelän osavaltiot ovat vauraampia kuin pohjoisen, ja varallisuus keskittyy kaupunkeihin samalla, kun maaseutu kurjistuu. Bombayssa arvioidaan olevan miljonäärejä enemmän kuin New Yorkissa, toisaalta sen ympärillä levittäytyvät slummit silmän kantamattomiin. Myös sukupuolten välinen eriarvoisuus vaikeuttaa vuosituhattavoitteiden saavuttamista.

 

TekijätOy Murmur AbUNDPOpetushallitusAasiaan-sivusto