Pääsivu Indonesia Intia Kiina Nepal Sri Lanka Vietnam Suomi

1. Köyhyys
2. Peruskoulutus
3. Tasa-arvo
4. Lapsikuolleisuus
5. Äitien terveys
6. Taudit
7. Ympäristö

Opettajille

Kiina

Kiinan nousu maatalousvaltaisesta kehitysmaasta Aasian nopeimmin kehittyväksi valtioksi on tapahtunut häkellyttävää vauhtia. Köyhien määrä on kahden viime vuosikymmenen kuluessa vähentynyt kymmenillä miljoonilla, ja kun esimerkiksi aikuisten lukutaidottomuus vielä vuonna 1978 hipoi 40 prosenttia, on 2000-luvulle tultaessa lukutaitoa vailla enää 5 prosenttia kiinalaisista. Kaupan tilastoissa Kiina on tänä päivänä maailman neljänneksi suurin talousmahti.

Maailman väkirikkaimman maan kehitys näyttäytyy tilastojen valossa jatkuvana nousuna. "Sosialistisen markkinatalouden" vanavedessä on kuitenkin jouduttu kohtaamaan myös huimasti kasvava alueellinen ja sosiaalinen eriarvoisuus. Varallisuus keskittyy rannikkoalueille ja suuriin kaupunkeihin, sen sijaan Kiinan länsi- ja keskiosat jäävät yhä kauemmas jälkeen. Köyhyys kasautuu tukiverkkojen ulkopuolelle pudonneiden vanhusten, erityisesti leskien ja lapsettomien naisten harteille. Epätasa-arvo on kasvanut myös miesten ja naisten välillä.

Kiinan väkiluku on lähes 1,3 miljardia, ja sen arvioidaan nousevan noin 1,5 miljardiin ennen kuin kasvu tasoittuu ja mahdollisesti kääntyy laskuun. Vuonna 1979 maassa ryhdyttiin harjoittamaan yhden politiikkaa, jonka mukaan kullakin pariskunnalla sai olla vain yksi lapsi. Nykyisin säädöstä on jo höllennetty. Yhteiskunnan murroksen myötä alkoi kaupungistuminen: vuonna 1980 vain 19 prosenttia kiinalaisista asui kaupungeissa, vuoteen 2010 mennessä luvun odotetaan kohoavan 45 prosenttiin.

Kiinasta tuli vuonna 2001 Maailman kauppajärjestön WTO:n jäsen, ja valtionyhtiöitä on ryhdytty sopeuttamaan markkinatalouteen. Saneerausten seurauksena ongelmaksi on muodostunut työttömyys, jonka ennustetaan lähivuosina edelleen kasvavan. Ratkaisuaan odottavat myös teollistumista seuranneet, massiiviset ympäristöongelmat: Kiinan joista on saastuneita noin 70 prosenttia ja maailman 20 saastuneimmasta kaupungista 16 on Kiinassa.

Ihmisoikeusjärjestöt kritisoivat Kiinaa hallitsevan kommunistisen puolueen yksinvaltaisista otteista - kansalaisjärjestöillä ei ole toimintavapautta, hallintoa arvostelevat mediat lakkautetaan ja toisinajattelijoita pidätetään ilman oikeudenkäyntiä.

 

Kiina ja maailmankauppa
Kiina ja ympäristö
TekijätOy Murmur AbUNDPOpetushallitusAasiaan-sivusto