Pääsivu Indonesia Intia Kiina Nepal Sri Lanka Vietnam Suomi

1. Köyhyys
2. Peruskoulutus
3. Tasa-arvo
4. Lapsikuolleisuus
5. Äitien terveys
6. Taudit
7. Ympäristö

Opettajille

Nepal

Kiinan ja Intian välissä, osittain Himalajan vuoristossa sijaitseva Nepal on yksi maailman vähiten kehittyneistä valtioista. Köyhyyden taustalla ovat heikko talous sekä maan poliittinen ja taloudellinen eristäytyneisyys. Viime vuosikymmenellä alkanutta kehitystä myönteisempään suuntaan uhkaa lisäksi maan sisäinen konflikti.

Varsinkin maaseudulla on peruspalveluista kuten terveydenhuollosta, opetuksesta, energiasta ja juomavedestä puutetta tai niiden laatu on huono. Nepalin kaupungeissa eriarvoisuus on suurta; köyhyys kasautuu erityisesti etnisille vähemmistöille.

Vaikka hindulainen kastijärjestelmä on lain mukaan lakkautettu, käytännössä se toimii yhä, eikä kastittomilla daliteilla ole samoja oikeuksia kuin muilla nepalilaisilla. Arvojärjestyksessä alhaisimpia ovat kastittomat naiset.

Nepalista tuli perustuslaillinen monarkia ja samalla maa sai ensimmäisen vaaleilla valitun, kaksikamarisen parlamenttinsa vuonna 1990. Sen jälkeen köyhyydenvastaisessa taistelussa on edistytty monella tapaa. Tällä hetkellä näyttää siltä, että esimerkiksi alle dollarilla päivässä elävien määrä on mahdollista puolittaa ja lapsikuolleisuutta vähentää kahdella kolmasosalla vuoteen 2015 mennessä.

Tilannetta vaikeuttaa kuitenkin se, että maassa on käyty sisällissotaa vuodesta 1996 asti, jolloin kuningasta vastustavat maolaiset ryhtyivät aseelliseen kapinaan. Konflikti on kiihtynyt ja levinnyt lähes koko maaseudulle 2000-luvulla. Menetettyjen ihmishenkien ja esimerkiksi viljelyn vaikeutumisen lisäksi konflikti on alkanut syödä varoja sosiaaliselta ja taloudelliselta kehitykseltä.

 

Nepalin äidit
Nepalin tyttöjen koulutie
TekijätOy Murmur AbUNDPOpetushallitusAasiaan-sivusto