Pääsivu Indonesia Intia Kiina Nepal Sri Lanka Vietnam Suomi

1. Köyhyys
2. Peruskoulutus
3. Tasa-arvo
4. Lapsikuolleisuus
5. Äitien terveys
6. Taudit
7. Ympäristö

Opettajille

Nepal: Tuloköyhyys puolittunee, nälkä ei

Nepal on onnistunut vähentämään köyhyyttä palkkatyön lisääntymisen avulla. Tulot kerääntyvät kuitenkin kaupunkeihin ja niiden lähistölle. Maaseudulla työtulojen rooli on pienempi. Nälkä ja aliravitsemus ovat piinallisen sitkeitä kukistettavia karussa ja vuoristoisessa maassa.

Nykyisin neljäsosa nepalilaisista elää kansainvälisen köyhyysrajan alapuolella. Viisitoista vuotta sitten eli vuosituhattavoitteiden alussa äärimmäisessä köyhyydessä elävien osuus oli reilut 33 prosenttia. Köyhyyden puolittaminen tuolta tasolta vuoteen 2015 mennessä näyttää olevan mahdollista. Suuri vaikutus tulojen kasvuun on siirtotyöläisten - maan sisäisten tai ulkomailla työskentelevien - kotiin toimittamilla varoilla.

Varattomuus on keskittynyt maaseudulle, jossa asuu 95 prosenttia Nepalin köyhistä. Tulotasossa on myös etnisiä, alueellisia ja kastien välisiä eroja. Esimerkiksi kastittomien dalitien köyhyysaste on 15 prosenttia korkeampi kuin kansallinen keskiarvo. Syrjityt dalitit, joita on reilut kolme miljoonaa, kärsivät köyhyyden kierteestä: lapsia ei kannusteta käymään koulua eikä heidän ihmisoikeuksiaan kunnioiteta.

Lukutaidottomista 42 prosenttia elää köyhyysrajan alapuolella, kun taas vähintään 11 vuotta koulua käyneistä (mikä vastaa osapuilleen suomalaista peruskoulua ja lukiota) köyhiä on vain 1,6 prosenttia.

Nälkäinen Nepal

1990-luvun kuluessa Nepal ei onnistunut vähentämään nälkää näkevien määrää. Nepalilaisista aliravittuja oli vuonna 2000 lähes puolet. Lapsista alipainoisia oli useampi kuin joka toinen. Mikäli tahti ei merkittävästi nopeudu, Nepal ei pysty puolittamaan nälkäisten määrää vuoteen 2015 mennessä.

Ruoan tuotanto Nepalin karussa ja kallioisessa maaperässä on hankalaa. Maaseudun heikko infrastruktuuri ja luonnonmullistukset vaikeuttavat tilannetta. Erään tutkimuksen mukaan keskiverto nepalilainen kotitalous pystyy itse tuottamaan tarvitsemansa määrän ruokaa vain 6-7 kuukautena vuodessa. Tämän vuoksi monista perheistä on lähdetty siirtolaisiksi työn perään.

Vuonna 1998 tehdyn tutkimuksen mukaan 90 prosenttia nepalilaislapsista kärsi jostakin aliravitsemuksen muodosta. Alimittaisuus- ja alipainoisuusongelmat ovat yleisempiä vuoristoisessa pohjoisessa kuin etelän tasangoilla.

 

Nepalin äidit
Nepalin tyttöjen koulutie
TekijätOy Murmur AbUNDPOpetushallitusAasiaan-sivusto