Pääsivu Indonesia Intia Kiina Nepal Sri Lanka Vietnam Suomi

1. Köyhyys
2. Peruskoulutus
3. Tasa-arvo
4. Lapsikuolleisuus
5. Äitien terveys
6. Taudit
7. Ympäristö

Opettajille

Nepal: Lapsikuolleisuus vähentynyt merkittävästi

Imeväis- ja lapsikuolleisuutta on onnistuttu vähentämään merkittävästi Nepalissa. Vuosituhattavoitteisiin pääseminen - eli kahden kolmasosan vähennys vuoden 1990 tasosta vuoteen 2015 mennessä - näyttääkin todennäköiseltä sekä imeväis- että lapsikuolleisuuden osalta.

Tuhkarokkorokotuksen saa nykyisin 85 prosenttia nepalilaislapsista, mikä on kaksinkertainen määrä vuoden 1990 tasoon verrattuna. Edistyksestä huolimatta esimerkiksi vastasyntyneiden kuolleisuus on edelleen maailman kolmanneksi korkein.

Ennen viidettä syntymäpäiväänsä menehtyy nykyään 82 nepalilaislasta tuhannesta, kun vuonna 1990 lapsikuolleisuus oli lähes kaksi kertaa korkeammalla tasolla.

Suurimmat syyt parantuneeseen tilanteeseen ovat ripulin sekä hengitystieinfektioiden - erityisesti keuhkokuumeen - parempi hoito ja rokotusten yleistyminen. Merkittävä vaikutus on ollut Maailman terveysjärjestön WHO:n ja YK:n lastenjärjestön UNICEFin koko maan kattavalla kampanjalla, jossa nepalilaislapsille on puolen vuoden välein annettu A-vitamiinikapseleita yhdessä suolistoloislääkkeen kanssa. A-vitamiinin puute vahingoittaa vakavasti ihmisen immuunijärjestelmää, ja kampanjan arvioidaan pelastaneen vuosittain noin 22 000 lapsen hengen.

Asenteissa korjaamista

Kolme vuosikymmentä sitten peräti viidesosa nepalilaislapsista kuoli ennen ensimmäistä syntymäpäiväänsä ja vielä vuonna 1990 tuhannesta elävänä syntyneestä lapsesta 108 menehtyi alle vuoden ikäisenä. Nyt imeväiskuolleisuus on saatu pudotettua 61 tapaukseen tuhatta onnistunutta synnytystä kohti.

Aivan vastasyntyneiden vauvojen osuus imeväiskuolleisuudesta on noussut 60 prosenttiin. Imeväis- ja lapsikuolleisuuden vähentäminen edelleen riippuukin siitä, pystytäänkö tähän ongelmaan pureutumaan parantamalla äitien terveyttä ja kouluttamalla enemmän kätilöitä.

Perussyy vauvojen korkeaan kuolleisuuteen on köyhyydestä johtuva odottavien äitien ja vastasyntyneiden alipainoisuus, mutta myös äitien ja lasten alhainen arvostus Nepalissa. Yhteiskunnallinen hierarkia heijastuu myös näihin tilastoihin: korkeaan kastiin syntyneistä poikalapsista 67,3 tuhannesta kuolee ennen ensimmäistä syntymäpäiväänsä, tyttölapsista 68,4. Kastittomien dalitien lapsilla vastaavat luvut ovat 88,3 ja 85,5. Myös etnisten vähemmistöjen imeväiskuolleisuus on selvästi keskiarvoa korkeampi.

 

Nepalin äidit
Nepalin tyttöjen koulutie
TekijätOy Murmur AbUNDPOpetushallitusAasiaan-sivusto