Pääsivu Indonesia Intia Kiina Nepal Sri Lanka Vietnam Suomi

1. Köyhyys
2. Peruskoulutus
3. Tasa-arvo
4. Lapsikuolleisuus
5. Äitien terveys
6. Taudit
7. Ympäristö

Opettajille

Nepal: Äitien terveys on suuri haaste

Odottavien äitien terveys kohenee Nepalissa muita vuosituhattavoitteita hitaammin, ja äitiyskuolleisuus on yksi maailman korkeimmista. Vuonna 1990 kahdessa synnytyksessä sadasta mukana oli asianmukaisen koulutuksen saanut lääkäri, sairaanhoitaja tai kätilö. Sittemmin luku on noussut vasta yhteentoista.

Korkeiden kuolleisuuslukujen taustalla on usein monimutkainen ongelmavyyhti - köyhyys, aliravitsemus, huono hygienia, heikko terveydenhuolto, hankalat kulkuyhteydet, puutteellinen terveysvalistus ja naisten alhainen arvostus. On esimerkiksi varsin tavanomaista, että odottavat äidit tekevät raskasta maataloustyötä aivan viime hetkeen asti.

Nepalin kaikkia kehitystavoitteita hidastaa tiukka kastijako, eivätkä äitien terveyspalvelut ole poikkeus. Lääkärit ja sairaanhoitajat ovat muiden erityiskoulutusta saaneiden nepalilaisten tavoin yleensä korkeiden kastien jäseniä ja saattavat siksi kohdella huonosti alhaiseen kastiin tai etnisiin vähemmistöihin kuuluvia naisia. Tämän vuoksi ensimmäinen neuvolakäynti voi jäädä viimeiseksi.

Nepalin hallitus on hiljattain päättänyt tarjota synnytyspalvelut ilmaiseksi maan 25 köyhimmässä maakunnassa, mutta politiikka ei ole vielä muuttunut käytännöksi.

(Lisää aiheesta: ks. linkki sivun oikeassa palkissa)

 

Nepalin äidit
Nepalin tyttöjen koulutie
TekijätOy Murmur AbUNDPOpetushallitusAasiaan-sivusto