Pääsivu Indonesia Intia Kiina Nepal Sri Lanka Vietnam Suomi

1. Köyhyys
2. Peruskoulutus
3. Tasa-arvo
4. Lapsikuolleisuus
5. Äitien terveys
6. Taudit
7. Ympäristö

Opettajille

Nepal: Aids vaarassa muuttua maanlaajuiseksi vitsaukseksi

Hiv/aids ei Nepalissa vielä ole yhtä polttava ongelma kuin Afrikan ja Aasian synkimmillä alueilla. Tartunnat keskittyvät tällä hetkellä voimakkaasti tiettyihin ryhmiin, mutta taudin nopeaa ja ketjureaktionomaista leviämistä pelätään.

Noin puolella prosentilla 15-49-vuotiaista nepalilaisista arvioidaan olevan hiv/aids-tartunta. Naispuolisilla seksityöläisillä ja suonensisäisten huumeiden käyttäjillä tauti on kuitenkin huomattavasti yleisempi: 2-3 prosentilla Nepalissa työskentelevistä prostituoiduista sekä peräti puolella Mumbain bordelleissa Intiassa työskentelevistä nepalilaisnaisista ja Nepalin narkomaaneista on tartunta.

Seksityöläisten asiakkaat eli kausittaista siirtotyötä tekevät rekka-autojen kuljettajat, liikemiehet, opiskelijat sekä huumeiden käyttäjien seksikumppanit muodostavat niin sanotun välittäjäryhmän, jonka kautta taudin pelätään leviävän muuhun väestöön.

Mumbaissa kausittaisia siirtotyöläisiä on noin 600 000-1,3 miljoonaa, ja Nepaliin palaavista arviolta 7,7 prosenttia on saanut tartunnan. Hiv-positiivisia arvioitiin vuonna 2003 olevan Nepalissa yhteensä noin 62 000. Näistä 40 prosenttia oli kausittaisia siirtotyöläisiä, 18 prosenttia seksityöläisiä ja 14 prosenttia suonen sisäisten huumeiden käyttäjiä.

Hiv lisää myös tuberkuloosin tappavuutta

Vaikka aids tunnetaan Nepalissa nykyisin jo hieman paremmin, oli vuonna 2001 vain hieman yli puolet nepalilaisnaisista kuullut taudista. Maassa on suuri tarve aidstestaukselle, -hoidolle ja -neuvonnalle, sillä suurin osa hiv-positiivisista ei tiedä tartunnastaan ja saattaa levittää sitä eteenpäin.

Mahdollinen hiv-epidemia uhkaa myös maan muuten suotuisasti kehittynyttä tuberkuloositilannetta. Koska aids-potilaiden vastustuskyky heikkenee, he saavat helpommin tuberkuloosin kaltaisia tauteja ja kuolevat niihin helpommin. Samalla tarttuva tuberkuloosi yleistyy.

Malaria-tapausten määrä on vähentynyt hitaasti, eikä esimerkiksi hyttysverkkoja ole riittävästi saatavilla suurimman tartuntavaaran alueilla. Lisäksi malarian tavanomaisille lääkkeille vastustuskykyiset muodot ovat yleistyneet.

 

Nepalin äidit
Nepalin tyttöjen koulutie
TekijätOy Murmur AbUNDPOpetushallitusAasiaan-sivusto