Pääsivu Indonesia Intia Kiina Nepal Sri Lanka Vietnam Suomi

1. Köyhyys
2. Peruskoulutus
3. Tasa-arvo
4. Lapsikuolleisuus
5. Äitien terveys
6. Taudit
7. Ympäristö

Opettajille

Köyhässä maassa raskaaksi tuleminen on hengenvaarallista

Korkean äitiyskuolleisuuden Nepalissa synnytyksistä 80 prosenttia tapahtuu kotona, yleensä perheen tai naapurien avustamana. Synnyttäminen nähdään luonnollisena asiana, johon ulkopuolisten apua ei tarvita. Enemmistöllä ei edes olisi varaa laitossynnytykseen.

Köyhässä maassa monista terveyspalveluista joutuu maksamaan myös valtion sairaaloissa ja terveysasemilla. Ongelmaton synnytys, joka ei vaadi mitään erityistoimenpiteitä, maksaa paikasta riippuen 300-1500 Nepalin rupiaa (3,4-17 euroa). Suomalaiselle kyse on pikkurahoista, mutta nepalilaiselle summat ovat katastrofaalisen suuria, sillä noin kolmasosa väestöstä ansaitsee vähemmän kuin 2500 rupiaa vuodessa eli elää kansallisen köyhyysrajan alapuolella.

Katmandussa Unicefin asiantuntijana työskentelevä Eriko Onada kertoo, että yksi Unicefin strategioista on auttaa paikallistasolla naisyhdistyksiä muodostamaan rahastoja, josta nämä voivat lainata rahat synnytyksiin ja muihin terveyspalveluihin matalalla korolla. Kaikkein köyhimmille yhteisöille Unicef on lahjoittanut alkupääoman.

Pitkät välimatkat vaikeuttavat

Jotta lasten ja äitien terveyspalveluja voidaan hyödyntää, niiden täytyy olla riittävän lähellä. Esimerkiksi Katmandun laaksossa sijaitsevan Bungamatin pikkukaupungin hindutemppelin majoitustilat muuttuvat kerran kuukaudessa terveystiedon jakelupisteeksi ja rokotusklinikaksi. Ennen etäpisteen perustamista terveyspalveluja sai vain kaukana kaupungin laidalta olevasta terveyskeskuksesta.

"Se oli liian kaukana useimmille naisille", kertoo kylän vapaaehtoinen terveystyöntekijä Gyan Devi Tuladhar. "Vaikka he tietäisivätkin esimerkiksi immuniteetin ja pienten lasten säännöllisen punnitsemisen merkityksen, useimmat naiset olivat liian kiireisiä koti- ja peltotöiden kanssa matkustaakseen terveyskeskukseen. Matka saattoi viedä koko päivän."

Vain 14 prosenttia naisista käy suositusten mukaisesti neljä kertaa raskauden aikana terveystarkastuksissa, joissa monet ongelmat voitaisiin havaita aikaisessa vaiheessa. Onadan mukaan alhaiseen lukuun vaikuttaa esimerkiksi terveyshuoltojärjestelmän epäluotettavuus: naiset eivät voi koskaan tietää, kuinka kauaksi loppujen lopuksi joutuvat matkustamaan saadakseen hoitoa. Lähin terveysasema saattaa olla suljettuna sinä päivänä, henkilöstö ei halua ottaa potilaita vastaan tai virat kyseisessä toimipisteessä ovat yksinkertaisesti täyttämättä. Kerran turhalle reissulle lähtenyt ei helposti tee vaivalloista matkaa uudelleen.

  Faktalaatikko

  • Raskaudesta ja synnytyksestä johtuvat kuolemat ovat yksi vaikemmin tilastoitavista ongelmista, eikä tarkkaa tietoa niiden määrästä ole saatavilla.

  • Uusimman, vuodelta 2000 olevan arvion mukaan Nepalissa kuolee 740 naista 100 000 synnystä kohti. Suomessa vastaava luku on 6.

  • Nepalissa kätilö on paikalla avustamassa vain 11 prosentissa kaikista synnytyksistä; Suomessa käytännössä kaikki synnytykset tapahtuvat valvotuissa olosuhteissa.

  • Nepalinaisten koko elinikää koskeva riski kuolla raskauden vuoksi on 1/21.

  • Koko Itä-Aasian ja Tyynenmeren alueella kätilö on paikalla keskimäärin 86 prosentissa synnytyksistä, Etelä-Aasiassa vain 38 tapauksessa sadasta. 

Nepalin äidit
Nepalin tyttöjen koulutie
TekijätOy Murmur AbUNDPOpetushallitusAasiaan-sivusto