SÄHKÖ - PARISTOJEN JA LAMPPUJEN KYTKEMINEN SARJAAN JA RINNAN Sivu 1 / 1
< kuuntele >

Sara ja Jaakko olivat koulun jälkeen tehneet ja tutkineet erilaisia virtapiirejä ja miettineet, mitä tapahtuisi, jos paristoja laittaisi useamman peräkkäin, tai jos lamppuja olisi virtapiirissä enemmän. Kumpikin odotti yötä malttamattomana, jotta pääsisi kysymään asiasta Nanolta ja Pikolta. He tapasivat jälleen Jaakon luona. Leptonlaiset olivat rakentaneet lattialle paristoista, lampuista, kytkimestä, summerista ja muista sähkölaitteista kytkennän yhdistämällä johtimilla komponenttien navat melko monimutkaisen näköiseksi virtapiiriksi.

- Ahaa teillä taitaakin olla meille jo vastauksia valmiina, Sara sanoi heidän ensin tervehdittyä toisiaan.
- No, aikamme kuluksi olemme jotain pientä askarrelleet, Piko sanoi vaatimattomalla äänellä, mutta äänestä paistoi läpi ylpeys heidän aikaansaannoksestaan.
- Tällä pienellä kytkimellä voin ohjata kaikkia näitä lamppuja ja tuota summeria. Kytkimen avulla voin sulkea ja avata virtapiirin. Piko väänsi kytkimestä. Lamput syttyivät ja summeri pärähti soimaan.
- Kiitos, kiitos! Riittää, herätä kohta koko talon, Jaakko kuiskasi. Piko väänsi kytkimestä. Lamput sammuvat ja summerikin onneksi hiljeni.
- Mitäs sanotte, aika vaikuttavaa?

- Kyllä kyllä, mutta kertoisitko miksi olette laittaneet tuohon kolme paristoa peräkkäin? Sara kysyi.
- Sarjaan tyttöseni, Piko sanoi.
- Kun yhdistää paristot peräkkäin, eli plusnavan miinusnapaan jne., sanotaan sitä paristojen sarjaankytkennäksi, Nano selitti.
- Sarjaankytkentä, Jaakko mietti.
- Mitä hyötyä siitä on?
- Kertolasku poikaseni. Kolme paristoa kertaa 1,5 volttia on yhteensä? Piko kysyi.
- 4,5 volttia, eli jännite siis kolminkertaistuu, Sara vastasi.
- Astel! Piko sanoi.
- Väännän taas kytkimestä, tarkkailkaapa lamppujen kirkkautta.
- Ei, odota! Jaakko huusi.
- Voisitko ottaa sen kamalan summerin irti, isäukko saa vielä sätkyn? Piko poisti summerin virtapiiristä ja väänsi kytkimestä.
- Lamput loistavat aika kirkkaasti, Sara sanoi.
- Hei nyt minä tajusin. Jos otan pois vaikkapa kaksi paristoa, lamppujen pitäisi hehkua himmeämmin.
- Kokeile, Nano rohkaisi Saraa. Sara irrotti kaksi paristoa sarjasta, jolloin siihen jäi vain yksi. Sitten hän väänsi kytkimestä ja lamput hehkuivat todella himmeämmin kuin kolmen pariston sarjaankytkennässä.
- Astel! Sara huudahti.
- Paristojen sarjaankytkennällä saadaan aikaan siis suurempi jännite, ikään kuin iso paristo, Jaakkokin halusi näyttää osaamistaan.
- Aivan, ja samalla kasvaa myös sähkövirta, Nano sanoi ja näytti korvalappustereoitaan. Nämä tarvitsevat toimiakseen 6 voltin käyttöjännitteen, joten kuinka monta 1,5 voltin paristoa tarvitsen.
- Helppo nakki! Neljä tietenkin! Sara ja Jaakko sanoivat yhteen ääneen.

- Hyvä! Entäpä, jos paristot laitetaankin näin rinnakkain, eli yhdistetään samanmerkkiset navat toisiinsa, Piko sanoi ja kytki kolme paristoa rinnan.
- Lamput ovat yhtä himmeitä kuin yhdellä paristollakin. Mitä järkeä tuossa on? Jaakko ihmetteli.
- Kolme rinnankytkettyä paristoa antaa saman virtaa kuin yksi paristo, mutta ne kestävät vastaavasti kauemmin kuin yksinäinen paristo, Nano selvitti.
- Myös lamppuja voi kytkeä sarjaan ja rinnan samaan tapaan kuin paristojakin, Piko jatkoi vuorostaan.
- Jokainen sarjaankytketty lamppu vastustaa virrankulkua, joten valo on sitä himmeämpi, mitä useampi lamppuja on.
- Eikö niin, että joulukuusen kynttilät on kytketty sarjaan? Kun yhden kääntää irti, kaikki sammuvat, Sara aprikoi.
- Aivan. Monissa ulkovalosarjoissa ryhmä lamppuja on kytketty sarjaan ja ryhmät puolestaan on kytketty rinnan, joten jos yksi lamppu rikkoutuu, se ei sammuta kaikkia valoja, vaan ainoastaan ne lamput, jotka ovat kyseisen lampun kanssa sarjassa, Piko selitti tuttuun tapaansa.
- Kuulosti hiukan monimutkaiselta, Jaakko sanoi.

- No, kokeilkaapa, Nano sanoi. Jaakko kytke sinä nuo kaksi lamppua sarjaan ja Sara tee sinä samoin noille kahdelle lampulle. Hyvä! Tehkää niistä ja paristosta virtapiiri, jossa lamppusarjat on kytketty rinnan.
- Kierrä nyt jommastakummasta sarjasta lamppu irti ja katso mitä tapahtuu, Nano ehdotti.
- Kuten Piko sanoi, vain toinen lamppusarja sammuu, Sara nyökkäsi Pikolle.
- Mainiota! Kokeilkaapa vielä vaikuttaako rinnankytkentä lampun kirkkauteen, Nano ehdotti. Sara teki kytkennän, jossa oli kaksi lamppua rinnan. Jaakko puolestaan kytki vain yhden lampun paristoon.
- Lamput hehkuvat yhtä kirkkaasti! Molemmat totesivat yhteen ääneen.
- Astel! Piko sanoi. Lamppujen rinnankytkennässä saadaan paristosta kaksinkertainen sähkövirta. Piirin haarautuessa myös virta jakautuu osiin. Rinnan kytketyt lamput vastustavat paristosta lähtevää sähkövirtaa vähemmän kuin yksi lamppu. Ymmärrättekö?
- Joo, ehkä, Jaakko vastasi epäröiden.
- Mutta täytynee rakennella huomenna virtapiirejä ja harjoitella rinnan - ja sarjaankytkentöjä. Eikö niin Sara? Sara hymyili.
- Siis treffit huomenna.
Kuuntele Tulosta sivu