1: Psyykkinen toiminta, oppiminen ja vuorovaikutus

Mitä psykologia tutkii?

Ydinsanat: Tutkimuskohde, käyttäytyminen, tavoitteellinen toiminta, ymmärtäminen, selittäminen, tieteellinen tieto, arkitieto

Melko usein ihmisille tulee sanasta psykologia ensimmäisenä mieleen mielisairaudet, mielenterveys, kallonkutistaminen, aivot tai psykologi. Selailtuasi oppikirjaa ja verkkoaineistoa huomaat, että psykologia käsittelee hyvin monenlaisia ihmisen toimintaan ja arkiseen elämään liittyviä asioita. Psykologian tutkimuskohteena on ihminen. Tutkimustuloksia sovelletaan hyvin laajasti ihmisen toimintaan.

Tällä kurssilla tutustutaan myös sosiaalipsykologian tutkimustuloksiin ja teemoihin. Sosiaalipsykologia on itsenäinen tieteenala, jota nimitetään siltatieteeksi psykologian ja sosiologian välillä. Sosiaalipsykologeja kiinnostaa ihmisen toiminnan sosiaalinen ulottuvuus, esimerkiksi ryhmät, ryhmien väliset suhteet ja ihmisten toiminta ryhmissä.

Tutki omasta oppikirjastasi, miten siinä määritellään psykologia.

  • Mitä psykologia tutkii?
  • Mitä psykologisella tiedolla tehdään?
  • Millaisia erilaisia määrittelyjä ja tutkimuksen painopisteitä psykologialla on eri aikoina ollut?
  • Millaisissa yhteyksissä sinulle voisi olla hyötyä psykologian opiskelusta ja miksi?

Tieteessä pyritään saavuttamaan hyvillä tutkimusmenetelmillä hankittuun näyttöön perustuvaa yleistettävää tietoa luonnosta, ihmisestä ja yhteiskunnasta. Tieteen voi määritellä monella tavalla tarkemmin. Tutustu oppikirjasi esittämään määritelmään. Tiede poikkeaa arkisesta ajattelusta monella tavalla.

Voit tutustua Internetin avulla tieteelliseen psykologiaan esimerkiksi selailemalla yliopistojen psykologian laitosten kotisivuja: löydät niitä hakusanalla ”psykologian laitos.” Psykologista tutkimusta tekevillä yksiköillä on myös yhteistyöverkosto Psykonet, jonka kautta voit löytää lisätietoja psykologisesta tutkimuksesta. Etsi eroja arkisen ajattelun (kansanpsykologian, keittiöpsykologian) ja tieteellisen psykologian välillä.

OpetushallitusEtälukio KäyttöehdotOhjeet