Globalisaatio suomalaistyttö Main harrastuksissa ja elämässä

Main perhe ja Kiina-ilmiö

Hei! Minun nimeni on Mai. Olen lukiolainen ja asun Etelä-Suomessa. Perheeseemme kuuluu minun lisäkseni isoveli Daniel sekä äiti ja isä. Perheenjäseneksi voi laskea myös lemmikkini Felinen, joka on itsepäinen siamilainen kissa. Vanhempani ovat työskennelleet viime vuodet tehtaassa, jossa valmistetaan elektronisten laitteiden osia. Valitettavasti äidin työt loppuivat, ja hän on tällä hetkellä työttömänä. Äiti irtisanottiin työstään, sillä yritys siirtää tuotantoaan muualle maailmaan halvempien kustannusten takia. Meidän perheemme on siis osa niin sanottua Kiina-ilmiötä. Se tarkoittaa maailmantaloudessa sitä, että tavarat tuotetaan siellä, missä se on edullisinta.

Kiina-ilmiö tuntuu vaikuttavan monissa eri paikoissa. Kesämökkikunnastamme lopetettiin tehdas, jossa valmistettiin urheiluvälineitä, kuten salibandymailoja ja hiihto- ja kävelysauvoja. Tavallaan se on ymmärrettävää, sillä tuotannon siirtäminen halvempiin maihin lisää yritysten kannattavuutta ja parantaa kilpailukykyä. Nämä ovat tärkeitä asioita kilpailussa, mutta työntekijöiden ja heidän perheidensä kannalta töiden loppuminen on todella paha asia.

Adoptiolapsen alkuperää etsimässä

Viime vuonna tein perheeni kanssa juurimatkan Thaimaahaan. Minut on 2-vuotiaana adoptoitu Thaimaasta Suomeen, ja juurimatka vei minut "takaisin juurilleni". Biologisten vanhempieni kotimaahan tutustuminen oli hyvin vaikuttava kokemus. Matka oli myös ristiriitainen ja erikoinen kokemus. Ulkonäöltäni sulauduin thaimaalaisten ihmisten joukkoon, mutta koska olen Suomessa kasvanut ja elänyt, tekivät käytökseni ja ajattelutapani minusta ulkopuolisen siinä yhteiskunnassa. Hyvä ruoka, kauniit maisemat ja ennen kaikkea ihmisten ystävällisyys tekivät minuun kuitenkin suuren vaikutuksen. Matka oli tärkeä myös siksi, että olen päässyt pohtimaan omaa itseäni, perhettäni ja suhdettani vanhempiini hyvin perinpohjaisesti. Tuntuu, että arvostan suomalaisia vanhempiani nyt enemmän kuin ennen.

Kissakokemukset siirtyvät netissä maasta toiseen

Olen kissaharrastaja. Erityisesti pidän sinisilmäisistä siamilaiskissoista. Minä ja muut orientaalisten kissojen ystävät pidämme yhteyttä toisiimme IRC-gallerian kautta. Keräämme sinne kissoihin liittyviä kokemuksia, tietoja ja kuvia. Seuraan säännöllisesti myös kissaharrastajien blogeja. Minulla on myös ulkomaalaisia kissaharrastuksen ystäviä, joiden kanssa vaihdamme kuulumisia ja kuvia netissä. Netti on kissaharrastajille, kuten monen muunkin asian harrastajille, hyvä keino kysyä neuvoa pulmatilanteissa ja jakaa omia kokemuksia.

Siamilaisten kissojen elämään tutustuminen on opettanut minulle paljon asioita kissojen historiasta ja alkukodista. Muutama ystävistäni on myös käynyt siamilaiskissojen kotimaisemissa Thaimaassa. Muutama vuosi sitten harrastuksessa oli ikävä vaihe, kun en uskaltanut antaa Felinen käydä ulkoilemassa lintuinfluenssan pelon vuoksi. Tuntui pelottavalta ja vähän uskomattomaltakin, että muuttolintujen mukana voisi levitä tappava sairaus omaan rakkaaseen lemmikkiin. Onneksi epidemia ei ole saavuttanut niin tuhoisia vaikutuksia kuin pelättiin.

Jalkapallo tuo ystäviä maailmalta

Toinen suosikkiharrastukseni on jalkapallo. Pelaan itse paikallisessa tyttöjen joukkueessa. Aiemmin meillä oli sekajoukkue, mutta siitä on jo aikaa. Joukkueessamme on hyvä henki, ja tunnen olevani samanlainen joukkueen jäsen kuin muutkin. Välillä tosin vitsaillaan siitä, että perheessämme käytetään ruotsin kieltä. Olemme osallistuneet suuriin kansainvälisiin turnauksiin niin täällä Suomessa kuin ulkomaillakin, ja se on ollut mahtavaa! Toissa vuonna olimme mukana Gothia-cupissa, joka on yksi maailman suurimmista junioriturnauksista. Siellä ruotsin kielen taitoni oli monta kertaa hyödyksi, kun etsimme oikeita paikkoja ja pelikenttiä.

Kansainvälisissä turnauksissa joukkueemme on saanut pelata tiukkoja pelejä hurjan mutaisilla kentillä ja paahtavassa auringonpaisteessa. Meillä on tietysti ollut myös mahdollisuus tavata pelaajia eri puolilta maailmaa. Erityisesti mieleeni on jäänyt ottelu tansanialaista FC Viton joukkuetta vastaan muutama vuosi sitten Helsinki Cupissa. Tämä joukkue tulee Tansanian Mtwaran alueelta. Eräs joukkueemme pelaaja ystävystyi läheisesti yhden FC Viton pelaajan kanssa, ja he ovat lähetelleet toisilleen kirjeitä ja satunnaisesti sähköpostiakin. Joukkueemme on myös kerännyt pelivarusteita FC Vitolle. Liike ry eli Liikunnan kehitysyhteistyöjärjestö on järjestänyt keräyksen, ja joukkue saa palloja, kenkiä ja muita varusteita. Olen kuullut, että opiskelijoiden olisi mahdollista päästä tutustumisjaksolle FC Viton kotiseudulle. Haaveeni on, että pääsen joskus vapaaehtoistyöhön Tansanian nuorten tyttöjalkapalloilijoiden pariin.


Satojen miljoonien ihmisten yhteinen intohimo

Kokemukseni mukaan jalkapallo yhdistää koko maailman, vaikka tyttöjen pelaamiseen liittyykin usein ennakkoluuloja. Esimerkiksi Tansaniassa ihmiset kerääntyvät kaduille ja pieniin kahviloihin katsomaan televisioista maailmanmestaruuskisoja. Samalla tavoin me Suomessa järjestämme omia kisakatsomoita television ääreen silloin, kun tulee tärkeitä otteluita. Emmekä ole yksin, sillä maailmanmestaruuskilpailujen pallotaitureita seuraa samanaikaisesti jopa satoja miljoonia silmäpareja ympäri maailmaa. Aikamoinen määrä! Kaikille katsojille välittyvät samat pelitapahtumat ja mainokset, mutta jokaisella maalla ja kullakin kanavalla on oma selostuksensa ja tyylinsä kuvata ainutlaatuinen kisahuipentuma.

Piraattituotteet urheiluseurojen riesana

Seuraan tiiviisti Manchesterin mahtiseuraa Unitedia ja erityisesti sen portugalilaista laituria Christiano Ronaldoa. Suunnitelmissani on kerätä kesätöissä riittävästi rahaa, jotta pääsisin joskus Old Trafordille, ManU:n kotikentälle, katsomaan suosikkieni pelejä. Näen punaista ajatellessani sitä, kuinka pelipaitoja ja muuta fanitavaraa valmistetaan piraattituotteina halvalla ympäri maailmaa. Itse olen todellinen fani ja ostan vain aitoja tuotteita, joiden myynti hyödyttää myös seuraa. Englantilaiset jalkapalloseurat ovat jopa palkanneet yksityisetsiviä paljastamaan laittomat piraattikopiot ja niiden valmistajat.

Minulle on myös selvinnyt, että piraattituotteiden valmistamiseen liittyy monenlaisia muitakin ongelmia. Tavaroita valmistetaan pienissä pajoissa tai suurissa tehtaissa, joissa on surkeat työolosuhteet. Myös lapsityövoiman käyttö on valitettavan tavallista. Jopa 5-vuotiaat lapset joutuvat työskentelemään tehtaissa. Lopulta tuotteet salakuljetetaan Eurooppaan.

Pallontekijöiden kunnolliset työolosuhteet

Pakistan on maailman johtava jalkapallojen tuottaja. Erityisesti Sialkotin kaupungissa on pitkät erilaisten nahkaesineiden valmistuksen käsityöläisperinteet. 1990-luvulla Sialkotissa onnistuttiin kitkemään lapsityövoimaan perustuva kotiompelimoiden käyttö. Nahkatuotteiden valmistus onkin siirtynyt paremmin valvottavissa oleviin keskuksiin.

Nykyään kaupoista voi ostaa myös reilun kaupan jalkapalloja. Reilussa kaupassa edellytetään, että tuottajat noudattavat eettisiä periaatteita. Lapsityövoiman hyväksikäyttöä, syrjintää tai pakkotyötä ei hyväksytä, ja työntekijöille taataan turvalliset ja terveelliset työolosuhteet. Pallojen ompelijat saavat palkkaa, joka riittää perheen toimeentuloon ja lasten koulunkäyntiin. Kohtuullisen korvauksen lisäksi maksetaan reilun kaupan lisää, josta kertyneillä tuloilla on saatu järjestettyä työntekijöille lainaohjelma, puhdas juomavesi sekä työpaikalle parempi ilmastointi ja valaistus. Työntekijät saavat myös terveydenhuoltopalveluja - ensimmäistä kertaa jalkapallonvalmistuksessa.

Perustehtävät

 1. Luettele Main tarinassa esille tulevia asioita, jotka kertovat kansainvälisestä yhteistyöstä.
 2. Globalisaatio eli maailman eri alueiden (ja niiden ihmisten) välinen vuorovaikutus ilmeni Main tarinassa monin eri tavoin. Kuvaile, miten globalisaatio ilmenee
  1. Main vanhempien työtilanteessa
  2. Main juurimatkalla Thaimaahan
  3. Main kissaharrastuksessa
  4. Main jalkapalloharrastuksessa
  5. piraattituotteiden ja reilun kaupan tuotteiden valmistuksessa.
 3. Vertaile itseäsi ja Maita. Mitä yhtäläisyyksiä ja eroja havaitset välillänne
  1. Internetin käytössä ja muussa yhteydenpidossa toisten ihmisten kanssa
  2. harrastusten ja ystävien kansainvälisyyden suhteen
  3. tulevaisuudensuunnitelmien suhteen?

Medialukutaitotehtävät

 1. Ota selvää, kuinka paljon Suomessa asuu adoptoituja ihmisiä. Pohdi, miksi adoptioita tehdään. Mitä mieltä olet kansainvälisistä adoptioista?
 2. Tutustu Internetin avulla suomalaisiin järjestöihin, jotka tekevät kehitysyhteistyötä kehitysmaissa. Millainen kehitysyhteistyö voisi kiinnostaa sinua? Perustele vastauksesi.
 3. Tutustu jonkun jalkapallojoukkueen kokoonpanoon esimerkiksi Internetin avulla. Selvitä pelaajien alkuperäiset kotimaat.

Ihmisoikeustehtävät

 1. Main tarinassa ihmisoikeudet tulivat esiin muutamassa kohdassa. Millaisissa tilanteissa nuoret mielestäsi ajattelevat ihmisoikeuksia ja oikeudenmukaisuutta? Mitkä ihmisoikeusasiat ovat sinulle itsellesi tärkeitä? Perustele vastauksesi.

Voiko kissa tai koira sairastua H5N1-lintuinfluenssaan?

Ei ole todisteita siitä, että koirat sairastuisivat lintuinfluenssaan tai erittäisivät virusta.

H5N1-lintuinfluenssa voi tarttua kissaeläimiin. Kokeellisesti kissoja tartuttamalla on havaittu, että ne voivat sairastua H5N1:n aiheuttamaan influenssaan. Yksittäisiä, luonnollisia kotikissojen H5N1- infektioita on raportoitu. Kokeellisesti on voitu osoittaa, että tartunta voi levitä myös kissasta toiseen.

Jos kissa tai koira on tahrinut itsensä ulosteisiin, se on pestävä huolellisesti. On tärkeää huolehtia myös omasta hygieniasta. (10.3.2006, Evira)

Katso lisätietoa