Globaalia liikkumista - ihmiset liikkuvat maailmalla eri syistä

Euroopan unionin ulkorajoja valvotaan tehokkaasti

Gibraltarinsalmi sijaitsee Espanjan ja Marokon välissä. Se on kapeimmillaan alle viidentoista kilometrin levyinen väylä, ja salmen pystyy ylittämään nopeasti pikaveneellä. Viime vuosiin saakka Gibraltarinsalmi on toiminut ihmisten salakuljetusreittinä, ja se on ollut yksi käytetyimmistä väylistä, kun ihmiset ovat tulleet epävirallisesti Eurooppaan. Nyt Gibraltarinsalmi on asetettu tiiviimmän valvonnan alle. Piikkilangat, kyynelkaasuautomaatit, tutkat ja yökamerat ovat vahvistaneet valvontaa jo Marokon puolella. Etelä-Espanjan rannikolla on toteutettu lähes 150 miljoonaa euroa maksanut tarkkailujärjestelmä. Tutkat paljastavat ihmisten ja huumeiden salakuljettajien liikkeitä. Valvonta koostuu kiinteistä ja liikkuvista tunnistimista.

Laiton maahanmuutto on raakaa bisnestä

Monet Eurooppaan pyrkivät siirtolaiset ajautuvat laittomien matkanjärjestäjien armoille. Kun laillisia keinoja ja väyliä ei ole, moni joutuu turvautumaan laittomiin keinoihin. Monesti kyse on häikäilemättömästä bisneksestä. Ihmiset joutuvat maksamaan välittäjille esimerkiksi vuoden palkan suuruisen summan. Tämän rahan keräämiseen on usein osallistunut koko perhe ja muut sukulaiset. Tällaisista tapauksista kertoessaan tiedotusvälineet usein puhuvat laittomista maahanmuuttajista ja ihmissalakuljetuksesta. Laiton maahanmuutto on suhteellisen uusi ilmiö. Asia ei kuitenkaan liity pelkästään maahanmuuttoon, hallintoon ja rajavalvontaan, vaan kyse on myös ihmisoikeuksista.

Toiset tulevat Kanarian saarille lomailemaan, toiset matkustavat henkensä kaupalla

Kuva: Turisteja joulupäivän vietossa Las Palmasissa Gran Canarialla.
EPA / Lehtikuva

Muistat ehkä perheesi Kanarian-loman - aurinkoa ja hauskaa tekemistä riitti! Kanarian saaret ovat olleet suomalaisten suosimia matkakohteita jo vuosikymmeniä. Nykyisin suuntaudutaan yhä enemmän myös kaukaisempiin kohteisiin, Aasiaan ja Etelä-Amerikkaan. Joillekin Kanarian saarille saapuville ihmisille alueeseen liittyy mukavan turistiloman sijaan myös aivan toisenlaisia kokemuksia. Meri on tärkeä näidenkin ihmisten muistoissa, mutta kyse ei todellakaan ole rantalomasta. Muistatko nähneesi uutiskuvia Kanarialta, täpötäysistä veneistä, joihin on pakkautunut suuri määrä ihmisiä? Näiden uutiskuvien ihmisten matka on usein alkanut jostakin Afrikan maasta ja jatkunut sieltä Marokkoon. Marokon rannikolta ihmiset ovat jatkaneet matkaansa kohti Kanarian saaria liian täyteen ahdetuilla kalastusveneillä. Yleensä matka kestää viikon tai kaksi, mutta joskus veneet eksyvät - kohtalokkain seurauksin. Ei ole mitään takeita siitä, että veneet pääsevät perille ja ihmiset pysyvät hengissä - aurinko on paahtava ja merenkäynti arvaamatonta. Monesti ihmiset ovat hyvin heikossa kunnossa, kun rajavartiosto tavoittaa heidät Kanarian saarten rannikolla. Suolainen merivesi, hiertymät, ahtaus, auringonpaahde, heikko ravinto ja makean veden puute on saattanut ihmiset hyvin heikkoon kuntoon, eivätkä kaikki selviä matkasta hengissä.

Uusi kotimaa voi olla pettymys

Kuva: Siirtolaisten vene saapumassa Los Cristianosin satamaan Teneriffalle. Reuters / Lehtikuva

Kanarian saarille pyrkivillä Afrikasta lähtöisin olevilla ihmisillä on ollut rajalliset mahdollisuudet löytää toimeentuloa omasta elinympäristöstään. Heikot elinmahdollisuudet ovat olleet sysäyksenä lähteä etsimään parempaa elämää hyvinvoivasta Euroopasta. Rikastuminen länsimaissa on kuitenkin usein harhakuva, ja moni Eurooppaan saapunut siirtolainen joutuu pettymään. Siirtolaisen elintaso ja elämä ei välttämättä vastaakaan länsimaisten tv-sarjojen, elokuvien ja mainosten välittämää yltäkylläistä kuvaa. Vaikka siirtolaisten ansiot ovat usein länsimaisen mittapuun mukaan huonot, moni heistä lähettää kotimaahansa rahaa. Siirtolaisten perheilleen lähettämät rahat ovatkin monessa köyhässä maassa ihmisille todella tärkeä tulonlähde. Arvioiden mukaan vuonna 2005 kaikkien maailman siirtolaisten kotimaihinsa lähettämien rahalähetysten arvo oli jopa 175 miljardia euroa. Summa ylittää kirkkaasti esimerkiksi kehitysyhteistyöhön sijoitetut varat.

Huippuosaajat muuttavat uusien haasteiden perässä

Kansainvälinen yritystoiminta lisää ihmisten liikkumista. Kun köyhempien maiden koulutettu väki hakeutuu opiskelemaan tai töihin rikkaimpiin maihin, puhutaan aivovuodosta. Aivovuodolla tarkoitetaan sitä, että erityisosaaminen ja kalliin koulutuksen saaneet asiantuntijat siirtyvät kehitysmaista länsimaihin. Esimerkiksi terveydenhuoltoalan ammattilaisten maastamuutto uhkaa monia Afrikan maita, joiden tilannetta hiv-tartunnat, aids, malaria ja korkea lapsikuolleisuus vaivaavat.

Eteläafrikkalainen Esther tutkii Euroopassa aids-rokotetta

Eteläafrikkalainen Esther opiskeli lääkäriksi Etelä-Afrikassa tunnetun Limpopon yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa. Valmistumisensa jälkeen hän työskenteli kotimaassaan parin vuoden ajan. Hänelle tarjoutui kuitenkin jatko-opintomahdollisuus yhdysvaltalaisessa huippuyliopistossa, johon hän sai opiskelustipendin. Nyt jatko-opintojen jälkeen Estherille on tarjoutunut tilaisuus jatkaa tutkimustyötä Euroopassa. Tämä kansainvälinen tutkimusryhmä tutkii ja kehittää aids-rokotetta. "Jos jään elämään länsimaihin, petänkö oman maani?", Esther pohtii. "Lähetän toki vanhemmilleni tietyn summan rahaa joka kuukausi ja tällä tavalla edistän oman kansani hyvinvointia. Mutta tietysti minua mietityttää se, että oma koulutukseni ei suoranaisesti hyödytä eteläafrikkalaisia. Toisaalta aids-rokotteen kehittämiseen tähtäävä tutkimuksemme liittyy oman maani ja koko maailman ihmisten terveydenhuollon keskeisiin kysymyksiin. Jos tutkimuksemme onnistuu tavoitteissaan, koen osallistuneeni myös Etelä-Afrikan ihmisten auttamiseen. Pitää tietysti toivoa, että rokotteesta tulee riittävän edullinen, niin että sitä voitaisiin käyttää myös köyhemmissä maissa."

Estherin kanssa samankaltaisia ajatuksia voivat varmasti kertoa myös vaikkapa puolalainen putkimies Englannissa, suomalainen Kiinassa työskentelevä suunnittelija, intialainen it-insinööri Suomessa, belgialainen turistiopas Thaimaassa ja algerialainen kausityöläinen Etelä-Euroopassa. Siirtolaisia askarruttavat kysymykset koskevat usein suhdetta omaan kotimaahan, omaan identiteettiin, vieraisiin kulttuureihin, kotimaahan paluuseen tai siihen, palaako ollenkaan. Loppujen lopuksi kysymykset ovat varsin samanlaisia maasta ja tilanteesta riippumatta.

Millaista maahanmuuttoa EU haluaa?

Ihmissalakuljetus on huumekaupan ja aseiden salakuljetuksen jälkeen maailman kolmanneksi suurin laittoman kaupankäynnin muoto. Virallisten ja laillisten maahanmuuttomahdollisuuksien vähyys on herättänyt Euroopan unionissa kysymyksen siitä, millaista olisi järkevä eurooppalainen siirtolaispolitiikka. Nykymenolla ihmisiä kuolee Eurooppaan pyrkiessään, rikollisorganisaatiot rikastuvat ja valvontaan tarvitaan valtavasti resursseja. Tasapaino hallitun maahanmuuton ja Eurooppaan tarvittavien uusien työntekijöiden, pakolaispolitiikan ja ihmisoikeuskysymysten välillä on tärkeä.

Rinkka ja reissumies

Kuva: Niko Torvinen

Vuosittain Suomen nuorisoyhteistyö Allianssin nuorisovaihdon kautta lähtee noin tuhat suomalaisnuorta ulkomaille kansainvälistymään. 24-vuotias Niko Torvinen osallistui kesällä 2005 työleirille Perussa.

Keväällä 2005 Niko Torvinen selaili Internetiä ja löysi sieltä matkakertomuksen reissusta Peruun. Kertomuksen vieressä oli linkki, jonka kautta Niko päätyi tutkimaan Allianssin nuorisovaihdon sivustoa. Sivustolta hän löysi tietokannan työleireistä, joita järjestetään eri puolilla maailmaa. "Mietin pari minuuttia, pitäisikö lähteä. Sitten pistin hakupaperit menemään", Niko muistelee innostumistaan. "Jos siinä vaiheessa olisin alkanut tarkemmin miettiä, en välttämättä olisi uskaltanut lähteä."

Ensimmäiseksi leirivaihtoehdoksi Niko valitsi kolmen viikon leirin Perussa. "Valintaa tehdessäni tiesin Perusta vain perustietoja. Lähinnä inkat ja vuoret", Niko naurahtaa. "Ajattelin, että lähdetään katsomaan, mitä siellä on."

Hyväksymiskirje saapui, ja lähtöpäivä läheni. Niko oli aiemmin oleskellut ulkomailla pisimmillään kuukauden. Tällöin kyseessä oli lähihoitajaopintoihin liittyvä työharjoittelu Espanjassa. Nikon mukaan työharjoitteluaika sytytti kipinän lähteä maailmalle uudestaan. Kipinästä huolimatta Nikon mieleen tuli ennen lähtöpäivää myös empiviä ajatuksia. Ei ole ihme, että matkaan lähtö herätti ristiriitaisia tunteita, olihan Peru kovin kaukainen ja Nikolle tuntematon kohde. Hän ei myöskään ollut aiemmin osallistunut työleirille. Jottei muuttaisi mieltään lähdön suhteen Niko pyrki ajattelemaan tulevaa matkaansa mahdollisimman vähän. "Tärkeintä on pakata rinkka ja lähteä." Lähtöpäivä koitti ja Niko lähti.

Perillä leiriläisten tehtävänä oli avustaa paikallista lastenkotia tarjoamaan tukea ja turvaa sitä tarvitseville lapsille. Osalle lastenkodin suojateista katu oli joko asuin- tai työpaikka. Nuorimmat lastenkodin lapsista olivat nelivuotiaita. Lähihoitajaksi valmistunut Niko kertoo olleensa kiinnostunut lastenkodissa työskentelemisestä jo kauan ennen leirille hakemista. Leiri tarjosi hänelle hienon tilaisuuden tutustua lastenkodin arkeen. "Vietimme lasten kanssa aikaa aamuisin kadulla ja iltaisin lastenkodissa. Järjestimme heille ohjelmaa aina kun mahdollista. Askartelimme, pelasimme ja leikimme", Niko kuvailee työpäiviään leirillä. Leirin jälkeen Niko vietti Perussa viikon ja tutustui omatoimisesti maan pääkaupunkiin Limaan.

Niko muistelee, että varsinkin matkan alussa asioiden hoitaminen tuntui hieman hankalalta vähäisen espanjan kielitaidon takia. "Muutamiin sanoihin rajoittuvalla kielitaidollani mikään ei ollut yksinkertaista. Mutta tilanteeseen tottui nopeasti, ja opin selviämään erilaisten niksien avulla." Niko onkin sitä mieltä, että maailmalla pärjää myös vähäisellä kielitaidolla, kun vain uskaltaa lähteä. Työleirejä Niko suosittelee etenkin niille, jotka haluavat tutustua vieraisiin kulttuureihin pintaa syvemmältä. "Reissatessa saattaa usein tulla käyneeksi vain sellaisissa kohteissa, joita kaikki muutkin koluavat. Työleirillä vierailimme paikoissa, joita ei löydy turistioppaista. Kävimme esimerkiksi kylissä, joissa elettiin länsimaiseen elämäntapaan verrattuna todella erilaista elämää", Niko toteaa. "Ymmärsin myös Perun historiaa uudella lailla, kun näin ja kuulin menneiden tapahtumien vaikutuksista paikallisten ihmisten elämään."

Kuva: Niko ja leiriläiset

Takaisin kotimaahan palatessaan Niko yllättyi melkoisesti. "Suomi näyttäytyi yhtäkkiä aivan toisenlaisessa valossa. Tuntui, ettei ihan kaikesta kannattaisi valittaa", Niko sanoo. "Kaikesta kurjuudesta ja puutteesta huolimatta ihmiset Perussa jaksoivat olla iloisia. Siellä onnellisuus on pienestä kiinni. Vaikkei kukaan omista juuri mitään, ihmiset yrittävät pitää huolta toisistaan."

Nikon tapauksessa työleiri vahvisti Espanjan työharjoittelureissun sytyttämää matkustusintoa. "Kyllä työleiristä kipinä jäi. Reissussa huomasi, että toisenlaisessakin ympäristössä selviää helposti. Matka antoi itseluottamusta lähteä maailmalle." Työleiri vahvisti myös Nikon ammatinvalintaa. Lastenkodissa työskenteleminen kiinnostaa Nikoa niin paljon, että hän aikoo hakeutua samaan työhön myös työleirin jälkeen. "Kyllä se tuntuu minun jutultani. Tahtoisin tehdä lastenkotityötä tulevaisuudessakin, joko Suomessa tai jossain muualla", Niko toteaa.

Työleirejä joka lähtöön

 • Tarjolla on vuosittain noin 2 000 erilaista leiriä yhteensä noin viidessäkymmenessä eri maassa.
 • Leirejä järjestetään ympäri vuoden.
 • Leirityyppejä on monia erilaisia, esimerkiksi arkeologia, rakennus ja ympäristö.
 • Hakukoneen avulla voi kätevästi etsiä itselleen parhaiten sopivan leirivaihtoehdon.
 • www.nuorisovaihto.fi

Perustehtävät

 1. Mitä tarkoittavat seuraavat käsitteet:
  1. pakolainen
  2. siirtolainen
  3. maahanmuuttaja
  4. laiton maahanmuuttaja?
 2. Mitä ongelmia laittomaan maahanmuuttoon liittyy
  1. muuttajan itsensä kannalta
  2. valtion kannalta, johon hän pyrkii?
 3. Pohdi, miksi kehitysmaiden koulutetut ihmiset muuttavat usein pois kotimaistaan.

Medialukutaitotehtävät

 1. Millaisia maahanmuuttoon liittyviä uutisia tiedotusvälineissä on esitetty? Voit selvittää asiaa esimerkiksi sanomalehdistä tai Internetin avulla.
 2. Käy tutustumassa Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssin www-sivuihin. Selvitä, mitä mahdollisuuksia nuorilla on lähteä työleireille tai nuorisovaihtoon Allianssin välityksellä.

Ihmisoikeustehtävät

 1. Moni pyrkii muuttamaan länsimaihin keinolla millä hyvänsä.
  1. Miksi ihmiset haluavat muuttaa pois kotimaastaan?
  2. Mitä ihmisoikeuksien vastaista matkalla voi tapahtua?
 2. Kuvittele tilannetta, että Suomessa tapahtuisi jokin katastrofi ja sinun pitäisi äkkiä muuttaa täältä pois.
  1. Minkälainen katastrofi Suomessa voisi tapahtua?
  2. Miltä muutto tuntuisi, kun sinun pitäisi nopeasti jättää perheesi ja kotisi?