MLM - Modersmål, Litteratur och Mediekunskap

Mathias Nystrand

Bild: Mathias Nystrand
Namn:
Mathias Nystrand
Född:
10.6.1978
Bosatt:
I Åbo
Yrke:
Utbilding:
Snart fil.mag.
Verk:
  • Hyperventil (roman). Författarnas andelslag 2001.
  • Doften i en Wartburg (roman). Söderström 2004.

Intervju

Frågorna

Hur blev du författare?
  • Författare blev jag på våren innan min första roman kom ut, när jag skrivit den färdigt. Men en sådan sak bör man inte häva ur sig offentligt. Författare lär man bli när man kan väljas in som medlem i Författareföreningen, det vill säga efter två publicerade verk. Det är en regel jag både stöder och kritiserar.
Vilka böcker och författare har varit eller är viktiga för dig?
  • Innan jag skrev Hyperventil läste jag inte mycket. Sedan 1999 har jag tagit mig från Erlend Loe och Ulf Lundell till Francois Rabelais, Alfred Jarry och Claes Hylinger. Däremellan har jag villigt låtit mig ledsagas av figurer som Kjell Askildsen, P. O. Enquist, Stuart Murdoch, Jakob Hellman, Fredrik Lång, John Steinbeck, Nikanor Teratologen, Anastasia Wahl, Sture Dahlström, Magnus Hedlund, Fakir Falstaff, Boris Vian, Marcel Proust, Leo Löthman, Nick Drake och Thüring Wölf Weimar.
För vem skriver du?
Hur arbetar du som författare?
Du har skrivit i de flesta genrer, vilken är din favorit?
Vilket är ditt förhållande till språket?
  • Jag har inget speciellt förhållande till språket. Jag talar det. Jag skriver det. Jag putsar det. Jag ändrar det.
Vad vill du med ditt författarskap?
  • Somliga människor tror att den romantiska bilden av författare är en myt. Att det är tungt att vara kreativ konstnär. Det är fel. Det är inte tungt att vara kreativ konstnär, det är tungt att vara människa. Det jag vill med mitt författarskap, är att stundvis få vara idealistisk och drömmande. Som bonus kommer det böcker. Det är dem ni andra får läsa.
Vilka är de ämnen du återkommer till i dina böcker?
Vilken betydelse har litteraturen i det finlandssvenska samhället?
Vad ger dig inspiration?
  • När jag skrev Hyperventil: Hysteri, Anarki, Lobotomi, Olycka, Saknad, Disharmoni, Depressiva författare, Alienation. När jag skrev Wartburgen: Frihet, Anarki, Absurdism, Versmått, Grönsaker, Flippade författare. Sture Dahlström, Alfred Jarry, Francois Rabelais och Fakir Falstaff var några av dem som styrde mig i rätt riktning för min andra bok.
Vilka yrkesmässiga förhoppningar har du?
Vilket är ditt förhållande till husdjur?