MLM - Modersmål, Litteratur och Mediekunskap

Ann-Helen Attianese

Bild: Ann-Helen Attianese
Namn:
Ann-Helen Attianese
Född:
6.2.1961
Bosatt:
I Oravais
Yrke:
Utbilding:
Studentexamen, turistlinjen vid Jakobstads handelsläroverk, avbrutna studier i svenska och litteratur vid Åbo Akademi samt diverse vuxenstudier och fortbildningar.
Verk:
 • Böcker
 • Monte Solaro (roman). Författarnas Andelslag 1994.
 • En gycklares årsberättelse (krönikor). Författarnas Andelslag 1996.
 • innan vi blir fåglar (dikter). Författarnas Andelslag 1998.
 • sitta på tak (diktsamtal med medförfattarna Berndt Berglund, Greta Blomqvist, Heidi Jylhä, Metha Waselius och Ika Österblad). Författarnas Andelslag 2000.
 • när går nästa plan till himmelriket (dikter). Författarnas Andelslag 2001.
 • klockan är tvåtusen och ingenting har hänt (dikter). Författarnas Andelslag 2003.
 • Övrigt: Redaktör för flera antologier, bland annat: Litteratur med våra ögon. Sexton finlandssvenska kvinnoförfattare. Författarnas Andelslag 2004.
 • Fungerat som skrivarhandledare för barn, ungdomar och vuxna.

Intervju

Frågorna

Hur blev du författare?
 • Redan som barn läste och skrev jag som besatt. Jag plågade min omgivning med egna pjäser, fyllde skrivbordslådor, dagböcker och skolhäften med "beretelsär", uppvaktade potentiella pojkvänner och födelsedagsbarn med dåliga dikter, skrev arga insändare och brev till mamma som jag aldrig sände. Mer seriöst började jag skriva då jag tillbringade några år i Italien under 1980-talet och plötsligt förväntades leva utan en väsentlig del av det jag är - mitt språk. Tack vare skrivandet överlevde jag. Så är det fortfarande.
Vilka böcker och författare har varit eller är viktiga för dig?
 • Astrid Lindgren, definitivt! Också Jules Verne och andra författare som fick mig att tro på äventyret har varit minst lika viktiga. Under tonåren var Gunnar Ekelöf min idol, han är fortfarande en källa till inspiration när jag blir ordtrött. Också Nikolaj Gogol, Pablo Neruda, Danilo Dolci, Fjodor Dostojevskij, Franz Kafka, Knut Hamsun och andra betydande författare som min bibliotekstant i Vasa fyllde famnar och plastpåsar med har gett mig stora läsupplevelser. Utan min bibliotekstant hade jag kanske aldrig mött alla de otroliga människor man får lära känna i litteraturen och kanske aldrig upplevt att världen också är min. - På senare år har jag fått läsupplevelser genom böcker av Åsa Moberg, Toni Morrison, John Ashbery, Bodil Malmsten, Paulo Coelho, Kristina Lugn, Theodor Kallifatides, Majgull Axelsson, Dario Fo, Alessandro Baricco, Kerstin Thorvall, Bengt Berg, Fredrik Lång, Suzanne Brøgger, Slas, Gardell, Susanne Ringell, Carl Gustav Jung och Dante Alighieri. Jag läser också reseskildringar och trädgårdsböcker. - Ibland är det temat som avgör mina bokval, ibland vill jag få en överblick över en författares hela produktion. Ibland är det slumpen som avgör vilken bok jag plockar med mig från biblioteket och som visar sig vara just den bok jag behöver. Läser oftast flera böcker parallellt.
För vem skriver du?
 • Jag skriver om människor som rasar och reser sig, om konflikter och problem jag inte förstått. Jag skriver om människor och konflikter jag mött, eller inte lyckats möta. Men jag vet däremot inte VEM jag vill nå med mina böcker, bara ATT jag vill.
Hur arbetar du som författare?
 • Jag skriver sällan särskilt rutinerat. Jag har en energisk familj, många intressen utöver litteraturen och är upptagen med annat arbete och föreningsverksamhet. Om jag däremot har fått arbetsstipendium är det sällan några större problem med arbetsdisciplinen och då kan jag bereda tid och plats för mitt skrivande. - Jag skriver vanligtvis nattetid, med penna och papper. Jag skriver i soffan, i sängen, vid köksbordet. Jag har också ett arbetsrum.
Du har skrivit i de flesta genrer, vilken är din favorit?
Vilket är ditt förhållande till språket?
 • Som till ett äktenskap. Ibland är det passionerat, följsamt, levande och ömt. Ibland bindande och trist, krävande och klaustrofobiskt.
Vad vill du med ditt författarskap?
Vilka är de ämnen du återkommer till i dina böcker?
Vilken betydelse har litteraturen i det finlandssvenska samhället?
Vad ger dig inspiration?
 • Minnen av människor, längtningar och besvikelser. Visa kvinnor. Orättvisor och musik, stora och små passioner. Böcker och bilder. Sommarnätter, simturer. Främmande saker, främmande platser, det annorlunda, det vardagliga. Det upplyftande. Det upproriska. Ett samtal. Vågar numera också lita på att själva skrivandet ger näring åt fortsatt skrivande. Det svåra är att sätta sig ner och börja.
Vilka yrkesmässiga förhoppningar har du?
Vilket är ditt förhållande till husdjur?