MLM - Modersmål, Litteratur och Mediekunskap

Anna Lisa Lönnqvist

Bild: Anna Lisa Lönnqvist
Namn:
Anna Lisa Lönnqvist
Född:
17.8.1935
Bosatt:
Jakobstad
Yrke:
Utbilding:
folkskola, folkhögskola, kurser och självstudier.
Verk:
 • Livet (dikter). Församlingsförbundets förlag 1965.
 • Ljuset (dikter). Eget förlag 1972.
 • Att mötas (dikter). Författarnas Andelslag 1975.
 • En annan värld. Församlingsförbundets förlag 1981.
 • Jedna droga (Svensk/polsk sammelvolym). Wydawnictwo KERYGMA, Lublin 1992.
 • Smala stigar - waskie ciezki (dikter. Sv.-polsk sammelvolym). Norbetinum, Lublin 1995.

Intervju

Frågorna

Hur blev du författare?
 • Jag tror inte jag har så stor talang egentligen. Men jag tycker om ord, jag tycker de är intressanta. Språket är ett fantastiskt redskap. Jag började skriva när jag som 17-åring låg i gipsbädd och inte kunde göra något annat. - Skrivandet är ändå inte det viktigaste i mitt liv. Jag engagerar mig i så många andra saker som känns viktigare. Ifall en människa som behöver min hjälp ringer mig, kan jag inte låta bli att engagera mig.
Vilka böcker och författare har varit eller är viktiga för dig?
 • Min man och mina söner är experter på litteratur. Men det behövs någon som kokar i huset också, alla kan inte bara läsa. Jag är otroligt intresserad av religion. Bibeln är den intressantaste bok jag träffat på. Marcel Proust är en fantastisk formuleringsmästare och jag har också en speciell känsla för Nils Ferlins dikter. - Många författare som inte är stora har också haft betydelse för mig. Det finns fina tankar också hos små skrivare. Jag är också intresserad av filosofiska funderingar, men jag har ingen filosof som jag skulle sätt i främsta rummet.
För vem skriver du?
 • Jag vet inte, jag har inga adresser. Jag skriver inte för någon, jag skriver bara. Om någon vill använda sig av det så får de göra det.
Hur arbetar du som författare?
 • Det är svårt när man är privatföretagare. Jag har ofta först tänkt mina dikter. Sedan har jag satt mig ner och skrivit ner dem. När jag skall omarbeta mina texter behöver jag längre tid på mig. Man kan säga att jag skriver mellan diskar.
Du har skrivit i de flesta genrer, vilken är din favorit?
Vilket är ditt förhållande till språket?
Vad vill du med ditt författarskap?
Vilka är de ämnen du återkommer till i dina böcker?
 • Det jag skriver om har mycket att göra med livet. Livet påverkar det man skriver, även om man inte direkt skriver det man själv upplevt fastän man skriver i jagform. Jag har en speciell ton. Det jag skriver om är andligt, religiöst, och det här har gjort att jag funderat på om jag accepteras som en riktig författare.
Vilken betydelse har litteraturen i det finlandssvenska samhället?
 • Den har stor betydelse. Det är viktigt att ungdomarna får stöd för att läsa. Man kan fråga sig hur svårt det skall vara att förstå litteratur. Skall det vara så svårt att ingen förstår? Jag har fått kritik för att jag skriver för enkelt, men vanliga människor uppskattar mina dikter medan de som tänker djupare och mer invecklat struntar i dem.
Vad ger dig inspiration?
 • Livet, jag är alldeles fascinerad av livet.
Vilka yrkesmässiga förhoppningar har du?
Vilket är ditt förhållande till husdjur?
 • Vi har haft en jättefin hund. Jag tycker om djur, men jag är lat. Jag vill inte lägga ner min dyrbara tid på att vårda djur. Det är i så fall bättre med växter och blommor; ett djur kan du inte lämna ensamt en hel dag. Mina föräldrar var bönder och jag har vuxit upp med djur. Vi hade kuddor och hästar även om det var fattigt på landet.