MLM - Modersmål, Litteratur och Mediekunskap

Birgit Kvarnström

Bild: Birgit Kvarnström
Namn:
Birgit Kvarnström
Född:
19.5.1953
Bosatt:
I Ekenäs
Yrke:
Psykolog
Utbilding:
Fil. mag. vid Åbo Akademi 1977
Verk:
 • Vägen börjar inuti (dikter). Boklaget 1979.
 • Nattens trädgårdar (dikter). Hantverk 1984.
 • Människor och troll (sagor). Hantverk 1987.
 • Sagor för Jonte-Petter (sagor). Hantverk 1991.
 • Slaggstenshjärtat (dikter). Förlaget Bro Ab 2001.

Intervju

Frågorna

Hur blev du författare?
 • Dikter är ett sätt att finnas till, ett sätt att tänka i bilder, att sätta ord till dem. Egentligen är gränsen mellan läsandet och skrivandet flytande sättet att notera verkligheten och att sätta ord på den där det är möjligt, och ibland där det är omöjligt, gör att jag ibland blir osäker på vilka ordkombinationer som är mina egna och vilka jag läst. Ber härmed därför på förhand och för all tid om ursäkt för omedvetna plagiat som eventuellt smyger sig i mina texter. Själva skrivandet är något hämningslöst, en form av ohejdad narcissism, också ett synliggörande och platstagande. Jag skriver, alltså finns jag till.
Vilka böcker och författare har varit eller är viktiga för dig?
 • Om jag väljer en: Göran Tunström! Han är outtömlig i sin förundran över livet. Om jag ska välja flera: Werner Aspenström, svenska och finlandssvenska modernister, de finska kvinnornas naturlyrik, memoarer, biografier, böcker om trädgård och andlighet (vilket ibland är samma sak) samt böcker att meditera över och läsa i portioner. Också stora böcker i liten förpackning som Jaan Kaplinskis Titanic (som numera helt skamlöst säljs för en euro på boktorg, men inte blir sämre av det) har betytt mycket.
För vem skriver du?
Hur arbetar du som författare?
 • Jag har inga särskilda arbetsrutiner. Liksom jag röjer rum i mitt hus för gäster och fester röjer jag ibland rum i mitt liv för skrivande. Skrivandet kräver sammanhängande tid för inåtvändhet, koncentration och processer och blir därför ibland satt på svältföda eftersom mitt yrkesarbete inom psykiatrin tidvis upptar mycket tid och krafter. Men jag har aldrig slutat skriva, jag har aldrig slutat tänka på mig själv som författare trots de långa pauserna. Allt har sin tid, står det i Predikaren.
Du har skrivit i de flesta genrer, vilken är din favorit?
Vilket är ditt förhållande till språket?
 • Jag hyllar språket som en bro mellan människors inre världar, jag skriver som kommunikation, i dialog. "Vi är varandras drömda lyssnare", skriver jag i en dikt. Jag uppbådar emellertid inte energi för ett alltför tekniskt språkligt arbete eftersom jag ofta upplever resultaten som artificiella, livlösa.
Vad vill du med ditt författarskap?
 • Vad jag vill med mitt författarskap är inte något som går att sammanföra under ett motto. Mina böcker är en del av mina fotspår på den här jorden. Jag ser uttryckligen varje färdig bok som något efterlämnat, som sedan kan finnas till för andra. Utan att vara programmatisk ser jag det som en stor lycka om jag kunnat förmedla något av vårt beroende av naturen och av varandra, och om något spår i en text kan fortsätta i någon annans tillvaro gör den tanken mig ödmjuk. Så har andras texter fungerat för mig som vägar till ökad närvaro och därmed ökat ansvarstagande för det här sköra underbara livet.
Vilka är de ämnen du återkommer till i dina böcker?
Vilken betydelse har litteraturen i det finlandssvenska samhället?
Vad ger dig inspiration?
Vilka yrkesmässiga förhoppningar har du?
Vilket är ditt förhållande till husdjur?
 • Jag bor med två katter, och ber härmed om ursäkt för att jag inte nämnde dem under rubriken familj ovan. Så viktiga är de. Det är lärorikt att leva med husdjur hus och miljöer som är bra för djuren är som regel bra för mig. Djurens välsignat tysta närvaro har en lugnande och en helande effekt.