MLM - Modersmål, Litteratur och Mediekunskap

Annika Larsdotter Luther

Bild: Annika Larsdotter Luther
Namn:
Annika Larsdotter Luther
Född:
2.6.1958
Bosatt:
Helsingfors
Yrke:
Utbilding:
Fil. mag. vid Helsingfors universitet 1985, lärarbehörighet 1996; arbetar som lärare i biologi, geografi och humanekologi vid Tölö gymnasium
Verk:
 • Bronsåret (roman). Söderströms 1995.
 • Gårdshuset (roman). Söderströms 1998.
 • Inte så illa, herr Engel! Upp och ner i Helsingfors under 450 år (medförfattare; Katarina af
 • Hällström och Bettina Björnberg). Söderströms 2000.
 • Skogen som Gud glömde (roman). Söderströms 2002.

Intervju

Frågorna

Hur blev du författare?
 • Det var egentligen ganska slumpartat. Jag hade många små barn på den tiden och jobbade som frilansare med översättningsjobb och radioprogram som huvudsakligen hade miljöanknytning. Den ekonomiska depressionen kom åren 92-93 och då minskade frilansjobben på en gång. - Då började jag undra om jag skulle klara av att skriva en bok som jag själv skulle orka läsa. Av en slump hade jag läst en bok om stenåldersekonomi, och slagits av att forntidens människor uppenbarligen hade ett liv som på många sätt var roligare än vårt eget. Det som gjorde att det blev en bok om bronsåldern var att min man hittat ett bronsålderssvärd i sitt hallonland i Bromarv, där vi bor under somrarna. Naturligtvis hade vi ju gått och spekulerat på hur det kunde ha hamnat där… Resultatet blev historien om Bronsåret.
Vilka böcker och författare har varit eller är viktiga för dig?
 • Som barn läste jag allt utom flickböcker och hästböcker. Helst läste jag historiska romaner och den lilla fantasy som fanns på den tiden. J. R. R. Tolkien var förstås en favorit; jag gillade alla böcker som inte hade med verkligheten att göra. Jag läser fortfarande mycket, helst romaner om miljöer som jag inte känner till, och jag frossar i problem som är andra än mina egna; mycket deckare och ond bråd död, men helst ändå med lyckliga slut. Ibland läser jag någon verkligt bra bok och blir helt tagen och tycker att jag borde vara mera ambitiös oftare.
För vem skriver du?
 • Jag omges av barn och ungdomar både hemma och i jobbet och därför känns det naturligt att skriva just för dem.
Hur arbetar du som författare?
Du har skrivit i de flesta genrer, vilken är din favorit?
Vilket är ditt förhållande till språket?
 • Kanske är det ett typiskt finlandssvenskt förhållande. Som ung tyckte jag att finlandssvenskheten kändes totalt ointressant och likgiltig, men i och med att jag fick barn märkte jag att jag ville att de skulle sjunga sånger och läsa böcker som jag kom ihåg från min egen barndom. Idag tycker jag att man skall stödja alla minoriteter och då måste man väl ta med sin egen också. - En rolig sak med att vara finlandssvensk är ju att man har tillgång till både den finska och den svenska kulturen. Finlandssvenskhetens berömda trånga rum blir på så sätt i alla fall litet större.
Vad vill du med ditt författarskap?
 • Författarskapet är något som ligger vid sidan om mitt lärarjobb. Det är inte så att jag har något kraftigt budskap eller att jag vill lära någon något. När jag skriver gör jag det för mitt eget nöjes skull. Bäst tycker jag om när ingredienser ur verkligheten så att säga av sig själv kommer in i påhittade sammanhang.
Vilka är de ämnen du återkommer till i dina böcker?
Vilken betydelse har litteraturen i det finlandssvenska samhället?
Vad ger dig inspiration?
 • Det gör de människor jag har omkring mig, de platser där jag rör mig och de böcker jag läser. Jag är inte så skapande att jag skulle våga skriva om sådant jag inte vet något om. "Skogsbokens" beskrivningar av hur det känns att vara frusen, smutsig och utan mat i flera dagar kommer direkt ur verkligheten. Jag har varit ansvarig för många resor med elever och pinat mig med skräckvisioner om hur det skulle gå om jag tappade bort dem eller om någon råkade riktigt illa ut…
Vilka yrkesmässiga förhoppningar har du?
 • Jag tror inte att jag skulle klara att lämna mitt nuvarande jobb som lärare. Det är roligare att skriva på stulen tid och jag har inga planer på att försöka göra skrivandet till mitt yrke. Jag hoppas att jag inte frestas att ens försöka! Som det är nu skriver jag när jag vill; det är så mycket andra saker jag måste. Just nu håller jag inte på med någon bok men jag har en idé som jag går och funderar på.
Vilket är ditt förhållande till husdjur?