1. Alkutekstit

Lue ensin teksti kokonaan ja tutustu tekstin sanastoon. Tämän jälkeen voit käydä tekstin läpi lyhyissä jaksoissa ja vastata monivalintatehtäviin.

Lukutekstin

SAIRAALASSA

On tammikuu ja alennusmyyntien aika. Irina on juossut koko päivän kaupasta kauppaan. Hänellä on kädet täynnä kasseja. Nyt hänellä on kiire kotiin. Hän juoksee bussipysäkille. Yhtäkkiä hän liukastuu ja kaatuu kadulle. Kun hän yrittää nousta, hän ei pääse ylös, koska vasemmassa nilkassa on valtava kipu. Hän pyytää vieressä seisovalta mieheltä apua. Mies soittaa kännykällä ambulanssin. Kun ambulanssi tulee, Irina nostetaan autoon ja viedään sairaalan ensiapuosastolle. Sairaalassa Irina nostetaan paareille, ja sairaanhoitaja ottaa hänen henkilötietonsa. Sitten lääkäri tutkii Irinan, ja hänet viedään röntgeniin. Lääkäri kertoo Irinalle, että hänen nilkkansa ei ole murtunut, vaan nyrjähtänyt. Sairaanhoitaja laittaa Irinan nilkkaan tukisiteen. Lääkäri sanoo Irinalle, että hän voi mennä kotiin, mutta hänen täytyy levätä muutama päivä. Irina pyytää sairaanhoitajaa soittamaan hänen miehelleen. Irina on iloinen, että hänen ei tarvitse jäädä sairaalaan.
RAVINTOLASSA

Kaisun työvuoro ravintola Makupalassa on juuri alkanut. Hänellä on iltavuoro. Ravintolassa on vain muutama asiakas. Kello on neljä iltapäivällä. Ikkunapöydässä istuu keski-ikäinen pariskunta. Ravintolan keskellä istuu kolme nuorta naista, ja nurkkapöydässä on nuori mies yksin. Kaisu ottaa ruokalistan mukaansa, ja menee ensin pariskunnan pöytään. Hän antaa ruokalistat heille ja kysyy, mitä he haluavat juoda. Pariskunta tilaa pullon punaviiniä. Sitten Kaisu menee nuorten naisten pöytään. Tytöt tilaavat kolme lonkeroa. Lopuksi Kaisu menee nuoren miehen luo. Mies ottaa ison tuopin keskiolutta. Kaisu hakee juotavat, ja vie ne asiakkaille. Samalla hän ottaa ruokatilauksen pariskunnalta. Hän vie tilauksen kokille keittiöön. Ravintolaan tulee perhe, jossa on kaksi lasta. Toisella lapsista on syntymäpäivä. Kaikki haluavat isot jäätelöannokset ja lapset haluavat myös kokikset. Kaisu on hyvällä tuulella. Asiakkaita ei ole liikaa, ja hän ehtii palvelemaan heitä kunnolla.