Duunioppi / Työssäoppimisen edellytykset / Liikkuminen / Jalankulkija liikenteessälauantai 26.9.2020

Jalankulkija liikenteessä

Jalankulkijaa koskevat liikennesäännöt koskevat myös rullaluistelijoita, rullalautailijoita, rullasuksilla hiihtäjiä, potkukelkkailijoita, pyörätuolilla kulkijoita ja polkupyörän taluttajia.

 

 

 

 

Jalankulkijan tulee käyttää jalkakäytävää tai kevyen liikenteen väylää, mikäli sellainen on. Kevyen liikenteen väylää voivat käyttää myös pyöräilijät ja joskus mopoilijat.

 

 

Kevyen liikenteen väylällä jalkakäytävä ja pyörätie voivat olla rinnakkain. Liikennemerkissä ne on erotettu valkoisella viivalla, mistä näkee kumpi puoli on varattu jalankulkijoille kumpi pyöräilijöille. Jalankulkija käyttää tällöin oman kaistansa oikeaa tai vasempaa reunaa. 

 

 

 

Pyörätie ja jalkakäytävä voivat olla myös yhdistetty. Tällöin jalankulkija käyttää joko väylän oikeaa tai vasempaa reunaa.

 

 

Mikäli jalkakäytävää tai kevyen liikenteen väylää ei ole, jalankulkijan tulee kävellä tien vasemmassa reunassa.

 

Jalankulku voidaan kieltää liikennemerkillä. Jalankulkija ei saa liikkua moottoritiellä tai moottoriliikennetiellä.

 

 

Tien tai kadun ylittäminen

Ylitä tie tai katu suojatietä pitkin, mikäli sellainen on lähellä. Varmista ennen ylitystä, että autoja ei tule kummastakaan suunnasta. Mikäli suojatietä ei ole, valitse tien ylitykseen mahdollisimman turvallinen paikka. Ylitä tie suoraan ja nopeasti. Älä kuitenkaan koskaan ryntää ajotielle.

Käytä heijastinta liikkuessasi pimeällä tai hämärässä.

Liikennevalot

Jos risteyksessä on liikennevalot, noudata niitä. Usein risteyksessä on omat liikennevalot jalankulkijalle. Ylitä katu vihreän valon palaessa. Mikäli valo vaihtuu punaiseksi kesken kadun ylityksen, älä käänny takaisin, vaan jatka ylitystä.

Joissakin valoristeyksissä jalankulkijan on itse ohjattava liikennevaloja. Paina valopylväässä olevaa nappia, jolloin valo vaihtuu autoilijoille punaiseksi ja jalankulkijoille vihreäksi. Odota rauhassa valon vaihtumista.

Liikennevaloissa olevat ääniopasteet on tarkoitettu näkövammaisille.

Linja-autosta poistuminen 

Kun poistut linja-autosta ja aiot ylittää tien, odota, kunnes linja-auto on lähtenyt pysäkiltä ja ylitä tie vasta sitten.

Rautatien tasoristeys

Rautatien tasoristeyksessä olevat valot ja puomit varoittavat lähestyvästä junasta. Älä ylitä rautatietä silloin, kun valo on punainen tai puomit ovat alhaalla.

JALANKULKIJA LIIKENTEESSÄ, moniste (DOC)

Sivu päivitetty 17.12.2005

AMMe