Duunioppi / Työssäoppimisen edellytykset / Asioiminen / Pankkilauantai 26.9.2020

Pankki

Pankissa voi nostaa rahaa omalta tililtä, maksaa laskuja, laittaa rahaa säästöön omalle tilille, vaihtaa valuuttaa ja saada laina- ja sijoitusneuvontaa.

Laskujen maksaminen

Laskuja voi maksaa eri tavoilla. Yksi mahdollisuus on nostaa rahaa omalta tililtä ja käydä maksamassa lasku käteisellä. Helpompaa on maksaa lasku pankissa tai maksuautomaatilla. Näillä tavoilla maksettaessa pankki perii asiakkaalta palvelumaksun. Palvelumaksun suuruus vaihtelee eri pankeissa.

Maksuautomaateilla on helppo maksaa viivakoodilaskuja. Viivakoodi on laskun alareunassa oleva viivasarja. Automaatti lukee viivakoodista laskun tiedot. Jos laskussa ei ole viivakoodia, maksajan pitää kirjoittaa näppäimillä tiedot laskusta esim. saajan nimi ja tilitiedot, laskun summa ja viitenumero sekä mahdollinen eräpäivä. Automaatin näytöltä voit seurata ohjeita, miten laskun maksu etenee.

Laskuja voi maksaa myös Internetin välityksellä. Se onnistuu, jos sinulla on Internet-yhteys ja olet tehnyt pankin kanssa sopimuksen laskujen maksamisesta Internetin välityksellä.

Jos sinulla on kuukausittain toistuva maksu esim. vuokran maksu, voit tehdä pankin kanssa suoraveloitussopimuksen. Tällöin pankki huolehtii laskun maksamisesta tililtäsi eräpäivänä.

Pankkikortti

Pankkikortilla on kätevä maksaa esim. ravintolassa tai kaupassa ostokset. Ostosten summa veloitetaan suoraan pankkitililtä.

Varsinaisen pankkikortin saamisen edellytyksenä on 18-vuoden ikä. Pankit edellyttävät myös, että raha-asiat on hoidettu moitteettomasti ja kortin haltijalla on säännölliset kuukausitulot. Alaikäinen (vähintään kymmenen vuotias) voi saada Visa Electron- kortin vanhempien suostumuksella. Visa Electron-kortilla voi maksaa liikkeissä ja nostaa rahaa automaateista.

Pikapankkikortin voi saada jokainen, jolla on oma tili pankissa. Pikapankkikortilla voi nostaa rahaa, mutta sillä ei voi maksaa kaupoissa ostoksia eikä sillä voi maksaa laskuja.

Jos käytät pankkikorttia maksuvälineenä, huolehdi, että tililläsi on rahaa tekemiisi ostoksiin ja maksamiisi laskuihin.

Rahan nostaminen pankkiautomaatista

Rahan nostaminen pankkiautomaatista onnistuu seuraavasti.

- Laita kortti automaattiin.

- Näppäile tunnuslukusi.

- Valitse toiminto esim. setelinosto.

- Valitse euromäärä.

- Ota kortti.

- Ota rahat.

- Ota kuitti.

- Laita rahat lompakkoon. 

PANKKI, moniste (DOC)

Sivu päivitetty 17.12.2005

AMMe