Duunioppi / Työssäoppimisen edellytykset / Liikkuminen / Pyöräilijä liikenteessälauantai 26.9.2020

Pyöräilijä liikenteessä

Pyörällä voi tehdä pitkiäkin retkiä lähiympäristöön. Pyöräily on hauskaa ja kuntoa kohottavaa liikuntaa. Jotta pystyt pyöräilemään turvallisesti, sinun on osattava tärkeimmät pyöräilijää koskevat liikennesäännöt.

 

 

Pyörällä liikkuessasi käytä joko pyörätietä tai kevyen liikenteen väylää, mikäli sellainen on. Jos pyörätietä tai kevyen liikenteen väylää ei ole, aja tien oikeanpuoleisella pientareella tai oikeassa reunassa. Piennar on erotettu ajoradasta valkoisella viivalla. Alle 12-vuotias saa ajaa pyörällä jalkakäytävällä.

 

 

Muista kevyen liikenteen väylällä liikkuvia koskevat liikennesäännöt. Jos pyörätie ja jalkakäytävä ovat rinnakkain (liikennemerkissä ne on erotettu valkoisella viivalla toisistaan), pyöräilijän on käytettävä oman kaistansa oikeaa reunaa.

 

 

 

Mikäli pyörätie ja jalkakäytävä on yhdistetty, pyöräilijä käyttää yhdistetyn väylän oikeaa reunaa.

 

 

Risteystä on aina lähestyttävä varoen ja oltava valmis pysähtymään mikäli tarve vaatii. Pyöräilijän on opeteltava myös risteysajon perussäännöt.

Tarkista, että pyöräsi jarrut, valot ja soittokello toimivat. Lisäksi pyörässäsi tulisi olla riittävästi heijastimia, turvaviiri sekä lukko.

 

Kypärä

Käytä pyöräillessäsi pyöräilykypärää. Se suojaa päätäsi, jos kaadut.

 

 

Liikennevalot

Pyöräilijän on noudatettava liikennevaloja. Jos käännyt pyörällä risteyksessä, sinun on väistettävä suojatiellä kulkevia jalankulkijoita.

 

 

Linja-autopysäkki

Hiljennä vauhtia linja-autopysäkin kohdalla, sillä sinun on väistettävä linja-autosta poistuvia tai siihen nousevia matkustajia.

 

 

 

Rautatien tasoristeys

Tasoristeyksen valot ja puomit koskevat myös pyöräilijää. Älä ylitä rautatietä, jos valo on punainen tai puomit ovat alhaalla.

PYÖRÄILIJÄ LIIKENTEESSÄ, moniste (DOC)
RISTEYSAJON PERUSSÄÄNNÖT, moniste (DOC)

Sivu päivitetty 17.12.2005

AMMe