Duunioppi / Työssäoppimisen edellytykset / Vaatteiden peseminen / Pyykin pesulauantai 26.9.2020

Pyykin pesu

Pesutapahtuma

Vaatteissa oleva lika on yleensä eri likalajien seos. Lian irrottaminen vaatteesta vaatii pesuaineen lisäksi myös lämpöä, aikaa ja mekaanista työtä. pesuaineet sisältävät monia tehoaineita, joilla on oma tehtävänsä pesussa.

Kuluttajan on osattava valita sopiva pyykinpesuaine tarjolla olevista vaihtoehdoista. Yleispesuaineet pesevät kaikissa lämpötiloissa ja ne sisältävät valkaisuaineita. Herkkäihoisille on sopivia pyykinpesuaineita. Kirjo- ja hienopesuaineet sopivat 60 asteen lämpötilaan asti. Alhaisen lämpötilan pesuaineet on tarkoitettu käsinpesuun 30-40 asteen lämpötiloissa. Huuhteluaineet poistavat vaatteista sähköisyyttä ja tekevät kuidut kuohkeammiksi. Huuhteluainetta ei tarvitse käyttää jokaisessa pesussa.

Pesukoneen täyttö

Pyykinpesukoneet ovat malliltaan joko päältä tai sivusta täytettäviä. Koneen vajaata täyttöä kannattaa välttää, koska useat pesukoneet käyttävät saman määrän vettä ja sähköä. Pesemällä täyden koneellisen säästät rahaa ja ympäristöä.

Normaali täyttö:

Laita pyykki koneeseen painelematta. Kone on täysi, kun pyykkiä on niin paljon, että koneen yläosaan jää kämmenenlevyinen tila.

Puolitäyttö:

Kun hoito-ohjeessa on merkintänä pesuvati, jonka alla on palkki esim. sileävyyskäsitellyt tekstiilit, tekokuidut, villa ja silkki.

 

Pyykinpesukoneiden pesuohjelmat ovat:

- valkopesu

- kirjopesu

- hienopesu

Tutustu pyykinpesukoneen osiin; kansiluukkuun, pesuainelokeroon, pesurumpuun, säätimiin, nukkasihtiin, vesihanaan, poistoletkuun, sähköjohtoon ja pistorasiaan.

Opettele käyttämään koulun ja asuntolan konetta käyttöohjeen mukaisesti.

 

Sivu päivitetty 3.10.2005

AMMe