Duunioppi / Työssäoppimisen edellytykset / Terveys / Seurustelumaanantai 1.6.2020

Seurustelu

Seurustelu alkaa usein miten ystävyydestä. Silloin pojan ja tytön tai miehen ja naisen ystävyys muuttuu hyvin läheiseksi, ihastutaan ja rakastutaan.

Seurusteleva pari haluaa viettää aikaa yhdessä. He pitävät toisiaan kädestä ja haluavat olla lähekkäin ja suukotella. Seurustelu onnistuu, jos molemmat osapuolet haluavat sitoutua toisiinsa ja ottavat vastuuta seurustelusta.

Murrosiän rakastumiset eivät yleensä johda pysyvään elinikäiseen parisuhteeseen. Nuorena on tärkeä tutustua useisiin erilaisiin ihmisiin. Kannattaa valita ystävikseen sellaisia ihmisiä, joiden kanssa tulee parhaiten toimeen.

Seurustelun aikana on tärkeä opetella tuntemaan toisensa hyvin. Aluksi rakastuneet näkevät toisissaan vain myönteisiä ominaisuuksia. On hyvä, että seurusteluaika on riittävän pitkä, jolloin oppii tuntemaan toisessa sekä hyvät että huonot puolet. Tärkeimpiä asioita kahden ihmisen välisessä suhteessa on se, että voi luottaa toiseen ihmiseen. Yhtäaikaa ei voi olla monta seurustelukumppania.

Erimielisyyksien ja riitojen ei tarvitse merkitä ystävyyden ja seurustelun päättymistä. Ristiriidat voidaan usein selvittää puhumalla. On tärkeää, että molemmat hyväksyvät itsensä ja toisensa sellaisina kuin ovat. Kannattaa etsiä yhdessä ratkaisua ongelmatilanteisiin ja opetella pyytämään ja antamaan anteeksi. 

On vaikea hyväksyä sitä, että rakastettu ei täytäkään kaikkia toiveita ja odotuksia. Muista, että täydellistä ihmistä ei ole olemassakaan. Ketään ei voi muuttaa väkisin, ei ystävää eikä rakastettua.

Kannattaa miettiä tarkkaan selvitäänkö yhdessä ja onko yhteiselämä mahdollista. Avioliiton tai yhteenmuuttamisen kanssa ei kannata kiirehtiä.

Rakastuneet haluavat osoittaa toisilleen rakkautta sanoin ja kosketuksen avulla. Silti rakkauteen ja hellyyteen ei välttämättä liity seksiä. Joillekin riittää, että voi olla toisen lähellä ja nauttia yhdessäolosta ja hellyydestä.

Syvään rakkauteen liittyy halu rakastella läheisen kanssa. Rakasteluun liittyy tunne, että haluaa sulautua toisen kanssa yhteen. Seurustelukumppanin kanssa kannattaa keskustella myös rakasteluun liittyvistä asioista. On hyvä kuunnella omia tunteitaan ja kertoa rehellisesti kumppanilleen, mikä tuntuu hyvälle ja mikä ei. Rakasteluun liittyy hyvin suuri luottamus ja vaapaaehtoisuus. Pakottaminen tai painostus eivät kuulu rakasteluun.

Jokaisen tulisi voida seurustelusuhteessaan edetä oman kehitysvaiheensa mukaisesti ja käyttää niitä lähestymistapoja, jotka tuntuvat luonnolliselta. Hellyyden ja seksuaalisten tunteiden jakaminen ovat tärkeitä ja ihania asioita. On tärkeää, että niihin suhtaudutaan harkiten, eikä oteta turhia riskejä.

SEURUSTELU, moniste (DOC)

Sivu päivitetty 17.12.2005

AMMe