Duunioppi / Työssäoppimisen edellytykset / Pukeutuminen / Sään mukainen pukeutuminenlauantai 26.9.2020

Sään mukainen pukeutuminen

On tärkeää, että opit pukeutumaan oikein sään ja vuodenaikojen mukaan.

Vaatetuksen valintaan vaikuttaa liikkuminen. Pilkkijän täytyy pukeutua lämpimämmin kuin hiihtäjän samalla säällä.

Ihmiset tarvitsevat eri määrän vaatteita. On tärkeää kuunnella kehon ääntä ja opetella pukeutumaan siten, että sinulla on lämmin; ei kylmä, eikä kuuma.

Ihmisen lämpötila on noin 37 astetta. Pukeutumisen avulla lämpötila saadaan pysymään oikeana.

Hikoilu on merkki lämpötilamme noususta. Eli sinulla on liian paljon vaatteita päälläsi. Vilunväristykset puolestaan kertovat liian vähäisestä vaatetuksesta ja lämpötilan laskusta. Hikoilu ja vilunväristykset ovat kehon tapa suojella kehomme lämpötilan säilymistä.

 

Pukeutuminen vuodenaikojen mukaan

Kesällä väljä vaate on viileämpi kuin tiukka vaate. Väljä vaate on myös tiukkaa vaatetta lämpimämpi. Ohuet puuvillavaatteet ja pellavavaatteet ovat kesähelteellä hengittäviä ja suojaavat ihoa auringolta.

Kesähelteellä ihmisen lämpötila nousee ja me hikoilemme. On tärkeää juoda tarpeeksi. Juomisen avulla korvaamme hikoiluna kehostamme poistuneen nesteen.

Kesän viileinä iltoina ja päivinä kannattaa pukeutua kesävillatakkiin.

Syksyllä sadesäällä tulee käyttää sadetakkia tai sateenvarjoa. Kumisaappaat ja villasukat pitävät jalat kuivina ja lämpiminä. Kostea vaatekerta tulee vaihtaa kuivaan vaikka kesken päivän.

Talvella tulee suojautua pakkasta ja tuulta vastaan talvikäyttöön tarkoitetuilla vaatteilla. Kun pakkasta on -30 astetta coretex toppavaatteet, kerrospukeutuminen ja välikerroksena villatakki pitävät vilun loitolla.

Kovilla pakkasilla kädet pysyvät lämpiminä lapasten ja rukkasten avulla.

Talvijalkineina coretex kengät ovat nahkakenkiä lämpimämmät. Kenkien tulee olla niin tilavat, että niihin mahtuvat villasukat.

Kevättalvella esimerkiksi pilkkijän täytyy muistaa pukeutua riittävän lämpimästi. Istuessaan pilkkijällä on lepoaineenvaihdunta päällä. Kerrospukeutumisen avulla iho suojataan viileyttä ja auringonvaloa vastaan.

Silmät kannataa suojata aurinkolaseilla.

Kylmillä ilmoilla selän suojaaminen on tärkeää. Tämä estää ristiselkäoireita. Selän tai navan paljastava muoti ei kuulu talvivaatetukseen, eikä työvaatetukseen.

Keväällä tulee muistaa, että vuodenajasta toiseen siirryttäessä vaatetusta tulee vähentää vähitellen.

Lämpötilat vaihtelevat suuresti samanakin vuodenaikana. Opettele seuraamaan lämpötilanvaihteluja lämpömittarista ja säätiedotuksista.

 

SAAN MUKAINEN PUKEUTUMINEN moniste (DOC)

Sivu päivitetty 11.1.2006

AMMe