Duunioppi / Työssäoppimisen edellytykset / Terveellinen ruokavaliokeskiviikko 28.10.2020

Terveellinen ruokavalio

Ruoka on paitsi elintärkeää myös nautinto. Saamme ruuasta tarvitsemamme ravintoaineet. Terveellisessä ruokavaliossa on sopivassa suhteessa kolmea tärkeintä tarvitsemaamme ravintoainetta hiilihydraatteja, rasvaa ja proteiineja. Ruokavalion tulisi olla sellainen, että yli puolet energiasta saadaan hiilihydraateista, vajaa kolmannes rasvasta ja noin 15 % proteiineista.

Hiilihydraatit ovat kehon tärkein polttoaineen lähde. Hiilihydraattipitoiset ruuat kohottavat myös verensokeripitoisuutta. Elintarvikkeista mm. leipä, riisi, pasta ja pavut sisältävät hiilihydraatteja.

Rasvaisten ruokien syömistä kannattaa välttää, koska ne ovat epäterveellisiä elimistölle. Ruokailutottumuksia voi muuttaa vaihtamalla rasvaiset maitotuotteet, liha ja juustot kevyempiin vaihtoehtoihin. Vihanneksia ja viljatuotteita voi syödä runsaasti. Käytä rasvaa ruuanlaitossa niin vähän kuin mahdollista. Korvaa voi leivänpäältä kevytlevitteellä ja vaihda valmiit salaatinkastikkeet kevyempiin omatekoisiin kastikkeisiin. Käytä sokeria kohtuudella, ruoka- ja janojuomaksi sopii raikas, kylmä vesi.

Terveelliseen ruokavalioon kuuluu säännölliset ja monipuoliset ateriat. Terveellisellä syömisellä verensokeri pysyy tasaisena ja elimistö saa tarvitsemansa polttoaineen. Paino pysyy helpommin kurissa ja vähärasvainen ruokavalio ehkäisee sydäntauteja. Päivittäiset ruoka- ja ateriavalinnat vaikuttavat hyvinvointiimme.

Sivu päivitetty 3.10.2005

AMMe