Duunioppi / Työssäoppimisen edellytykset / Pukeutuminen / Työvaatteet ammattialoittainlauantai 26.9.2020

Työvaatteet ammattialoittain

Tekstiiliala

Tekstiilialan töissä käytetään tavallisia arkivaatteita. Hihansuiden tulee olla kapeat ja vaatteiden sileäpintaiset. Farkkukankaiset vaatteet ovat hyviä, koska niihin tekstiilipöly ei tartu helposti.

Kankaanpainotyössä työtakki tai essu suojaa vaatteita väritahroilta. Kutojan tai ompelijan vaatteita essu suojaa pölyltä.

Kutojan työkenkien tulee olla kapeat. Polkusten polkeminen onnistuu hyvin kapeilla työjalkineilla. Polkusia voi polkea myös sukkasillaan. Tällöin kenkien tulee olla helposti riisuttavissa.

 

Keittiöala

Keittiöalan työvaatetukseen kuuluvat vaalea työasu, tukevat työjalkineet, ehdottomasti päähine sekä tarvittaessa suojakäsineet.

 

Metalliala

Hitsaajan työvaatetukseen kuuluu lakki, suojahaalarit, turvakengät, hitsausmaski, kuulosuojaimet, silmäsuojaimet sekä suojakäsineet.

Hitsaus- ja leikkuutyössä käytetään tummuusasteeltaan sopivia laseja. Hitsaajalla tulee olla pitkävartiset nahkakintaat ja syttymättömästä aineesta tehty suojaesiliina.

 

Puuala

Puualan töissä käyvät tavalliset arkivaatteet, kunhan ne ovat turvalliset. Työtakki tai haalari suojaa vaatteita pölyltä ja lialta. Hihansuut ja lahkeet eivät saa repsottaa, kengännauhojen tulee olla kiinni. Kuulosuojaimia, silmäsuojaimia ja hengityssuojaimia käytetään niitä vaativissa töissä.

 

Kiinteistöala

Kiinteistöalan työvaatetukseen kuuluu suojahaalari. Kuulosuojaimia, silmäsuojaimia ja turvajalkineita käytetään tarvittaessa.

Sivu päivitetty 16.9.2005

AMMe