Duunioppi / Työssäoppimisen edellytykset / Hygienia / Peseytyminenlauantai 26.9.2020

Peseytyminen

 

Puhtaus vaikuttaa sinun terveyteesi ja hyvinvointiisi. Siksi puhtaudesta kannattaa huolehtia hyvin. Meidän on myös mukavampi olla toistemme seurassa, jos huolehdimme puhtaudesta. Likainen ja epäsiisti ihminen antaa epämiellyttävän vaikutelman itsestään. Päivän aikana on monia tilanteita, jolloin hikoilet. Sellaisia ovat esimerkiksi raskas työ ja liikunta.

Päivittäiseen peseytymiseen kuuluu aamu- ja iltapesut. Herää aamuisin ajoissa, että ehdit peseytyä ennen kuin lähdet kouluun tai töihin. Älä valvo iltaisin liian myöhään, ettei iltapesulla käynti unohdu.

 

 

Suihku

Suihkussa käynti on helpoin tapa peseytyä. Vältä liiallista saippuan käyttöä, jottei ihosi kuivu tarpeettomasti.

Aloita peseytyminen kasvoista ja etene sitten niskan ja kaulan alueelle. Pese myös korvat, sillä korvien taustat pinttyvät tummiksi ja korvien sisälle kertyy vaikkua. Hankaa korvien taustat pehmeällä pesusienellä. Puhdista pesun jälkeen korvat varovasti vanupuikolla.

Pese kainalot ja ylävartalo hyvin. Pese myös nivuset, sukupuolielimet, takamus ja jalat huolellisesti.

Kuivaa vartalo ja varpaiden välit hyvin. Rasvaa iho tarvittaessa suihkun jälkeen. Jos ihosi ei kestä päivittäistä suihkussa käyntiä, pese aamuisin ainakin kasvot, kainalot ja jalat. Muista harjata myös hampaat.


Intiimihygienia tarkoittaa sukuelinten puhtaudesta huolehtimista. Naisten tulisi pestä alapesun yhteydessä päivittäin häpyhuulet ja niiden väli, koska sinne kertyy helposti talimaista eritettä ja valkovuotoa sekä kuukautisten aikana verta. Suorita alapesu wc:ssä käsisuihkun avulla tai kun käyt suihkussa.

Miesten tulisi pestä penis päivittäin lämpimällä vedellä. Esinahka on vedettävä pesun yhteydessä taakse, koska sen alle kertyy vaaleaa, talimaista eritettä, joka voi aiheuttaa epämiellyttävää hajua ja ärsytystä. 

 

 Pese lopuksi kädet.

 

 

 

 

Sauna

Saunominen on meille suomalaisille tapa peseytyä, nauttia ja virkistäytyä. Saunomisessa on hyvä muistaa ja noudattaa seuraavia ohjeita:

Peseydy huolellisesti ennen saunaan menoa.


Käytä lauteilla laudeliinaa.


Nauti löylyistä ja saunassa olemisesta oman jaksamisesi mukaan.


Pese itsesi huolellisesti saunomisen jälkeen esimerkiksi pesusienellä.


Kuivaa vartalo ja jalat hyvin pukuhuoneessa ennen pukeutumista.


Rasvaa ihosi, jos se on kuiva. Vaihda alusvaatteet saunomisen jälkeen.


Muista kammata myös hiuksesi.


Hikoillessasi olet menettänyt nestettä, joten juo vettä tai mehua.
Hiustenpesu

Pese hiukset aina, kun ne ovat likaiset. Murrosiässä hiuksesi rasvoittuvat nopeammin kuin esimerkiksi lapsena ja sinun on pestävä ne ehkä joka päivä.

Osta hiustenpesuaine, shampoo, hiustyyppisi mukaan. Valittavana on pesuaineita muun muassa kuiville, normaaleille, rasvoittuville, värjätyille sekä permanentatuille hiuksille. Kaupan hyllystä tai apteekista löydät myös sopivan shampoon, jos sinulla on kuiva ja hilseilevä päänahka.

Kastele hiukset hyvin ennen shampoon levittämistä. Annostele shampoo kämmenelle ja laimenna se vedellä.

Levitä shampoo hiuksiin, sormenpäillä päänahkaa kevyesti hieroen. Taivuta pää alaspäin ja huuhtele shampoo hiuksista pois.

Purista enin vesi hiuksista käsillä ja lisää hoitoaine. Anna hoitoaineen vaikuttaa hetki. Huuhtele myös hoitoaine hyvin hiuksista. Jotkut hoitoaineet ovat sellaisia, että niitä ei tarvitse huuhdella pois. Sen voit tarkistaa hoitoainepurkin käyttöohjeesta. Hoitoaine poistaa hiusten sähköisyyden ja helpottaa hiusten suoristamista.

Puristele enin vesi hiuksista pyyhkeeseen. Pese kampa hiustenpesun yhteydessä.
Kampaa hiukset kosteina.

Hiusten hoitoon kuuluu pesun lisäksi niiden säännöllinen kampaus ja leikkaus.

 

Hampaiden pesu

Pahanhajuinen hengitys on epämiellyttävää itselle ja läheisille. Haju voi johtua pesemättömistä tai rikkinäisistä hampaista, ientulehduksesta tai vatsahapoista. Hampaisiin voi tulla reikiä, jos et pese niitä päivittäin huolellisesti.

Hampaiden pesu kuuluu päivittäisiin aamu- ja iltatoimiin. Harjaa hampaita hammastahnan kanssa riittävän kauan ja kaikilta hampaiden pinnoilta. Valitse itsellesi parhaiten sopiva hammasharja ja hammastahna. Opettele käyttämään myös hammaslankaa ja hammastikkuja tai hammasväliharjaa hammasvälien puhdistamiseksi.

Myös tekohampaat eli proteesit pitää pestä päivittäin. Proteesien pesuun on oma proteesiharja. Yön yli proteesit säilytetään pestyinä, kuivana, esimerkiksi ilmavassa rasiassa. Myös säilytysrasia pestään päivittäin.

Sinun kannattaa käydä hammaslääkärissä kerran vuodessa tarkistuttamassa hampaiden kunto. Mene hammaslääkäriin myös aina, kun huomaat hampaissasi reikiä. Hammashoitajalta saat puhdistusohjeet, jos tavanomainen hampaiden harjaus ei riitä.

Hyvin hoidetut hampaat vaikuttavat ulkoiseen olemukseemme ja edistävät terveyttä. Hoitamattomat, rikkinäiset hampaat ovat tulehdusriski koko elimistölle.

Huuhtele hammasmuki ja hammasharja hampaiden pesun jälkeen. Hammasharja kuluu käytössä. Muista vaihtaa kulunut hammasharja uuteen.

Kuluneella harjalla et saa puhdistettua hampaita kunnolla.
Hanki uusi harja jos hammasharjasi näyttää samanlaiselta kuin kuvassa oleva punainen hammasharja.

 

WC:ssä käynti

Asioimme useamman kerran päivän aikana wc:ssä. Kohtelias tapa on ilmoittaa hillitysti opettajalle tai työkaverille vessaan lähdöstä. Tarpeettomat wc:ssä käynnit eivät ole asiallisia, mutta ei myöskään hädän liian pitkään pidättely. Ilman päästäminen muiden seurassa ei ole sopivaa. Pyri asioimaan wc:ssä välituntien tai taukojen aikana.

Asioidessasi wc:ssä lukitse ovi ja katso, miten lukko toimii. Vältä liiallista paperin käyttöä, jottei wc-pönttö tukkeudu. Huuhtele wc-pönttö aina käyntisi jäljiltä. Pese kätesi huolellisesti wc:ssä käynnin jälkeen. Kuivaa kädet kunnolla. Harjoittele erilaisten vesihanatyyppien, saippua- ja kuivausautomaattien käyttöä.

 

 Kuukautishygienia

Tytöillä kuukautiset alkavat noin 10-15-vuoden ikäisenä ja loppuvat naisen ollessa noin 50 vuoden iässä. Kuukautisvuoto kestää kerralla noin viisi vuorokautta ja kuukautiset toistuvat kerran kuukaudessa.

Kuukautisten aikana voi vatsa ja selkä olla kipeä. Rinnat voivat olla aran tuntuisia ja mieliala vaihtelee normaalia herkemmin.

Opettele merkitsemään kalenteriin kuukautisten alkamis- ja loppumisaika.

A= alkamisaika

B= loppumisaika

Kuukautisvuodon määrä on yksilöllistä, joillakin se on niukkaa ja toisilla hyvinkin runsasta.  Kuukautissuoja valitaan aina vuodon määrän mukaan. Valittavana on kehon ulkopuolisia terveyssiteitä ja kehon sisäisiä eli tamponeita. Siteitä on päivä- ja yökäyttöön sekä imuteholtaan ja malliltaan erilaisia. Varmista myös, että sinulla on kuukautissuojia seuraavia kuukautisia varten. Pidä kuukautissuojaa laukussasi kuukautisten lähestyessä, jottei vuoto yllätä sinua. Kuukautisten aikana side on vaihdettava riittävän usein 4-6 tunnin välein tai jokaisen wc:ssä käynnin yhteydessä. Kääri käytetty side AINA wc-paperiin ennen roskakoriin pudottamista.

Henkilökohtaisesta hygieniasta on huolehdittava kuukautisten aikana hyvin, jotta vältyttäisiin alapään tulehduksilta. Tulehdusvaaran vuoksi kuukautisten aikana ei käydä uimassa. Kuukautisten aikana alapesu tulisi tehdä aamuin illoin.

Pese kädet aina siteen vaihdon jälkeen. Kuukautiset on luonnollinen osa naisen kehon toimintaa. Iän myötä suositellaan käyntiä gynekologin tutkimuksissa kerran vuodessa.

Yöllinen siemensyöksy

Teini-iässä pojilla saattaa yöllä nukkuessa tulla siemensyöksy. Siemensyöksyssä peniksestä tulee siemennestettä. Siemensyöksyt ovat luonnollinen osa miehen kehon toimintaa. Aamulla on hyvä käydä suihkussa, koska siemenneste alkaa haista pahalle vaatteissa. Pesemätön penis voi myös tulehtua helpommin. Likaantunut lakana ja yöpuku vaihdetaan puhtaisiin.   

Sivu päivitetty 22.4.2009

AMMe