Duunioppi / Työssäoppimisen edellytykset / Hygienia / Ulkonäöstä huolehtiminenlauantai 26.9.2020

Ulkonäöstä huolehtiminen

Ulkonäkö on osa ihmisen persoonallisuutta. Ulkonäöstä huolehtiminen koostuu monesta eri tekijästä eikä se ole vain naisten touhua. Sisäisen olemuksemme lisäksi ulkonäköön vaikuttavat mm. puhtaus, vaatetus ja käytös, hiusten, kynsien ja parran siisteys sekä kunto.

On päiviä, jolloin ei jaksa huolehtia itsestä ja oma ulkonäkö ei kiinnosta, silloin mielikin voi olla alakuloinen. Olo paranee, kun käy lenkillä, suihkussa ja vaihtaa puhtaat vaatteet. Ihmistä voidaan syrjiä epäsiisteyden takia, hänen itsensä sitä tietämättä. Tämän takia on hyvä aika ajoittain mennä peilin eteen ja katsoa omaa ryhtiä, pukeutumista, puhtautta ja ulkonäköä.

 

Miltä näytät peilin edessä?

Pörröttääkö hiuksesi?

Seisotko hartiat kumarassa?

Näkyykö suupielissäsi aamupalan ruuantähteet?

Ovatko paitasi ja housusi ryppyiset ja tahraiset?

Tunkeeko parransänki leuastasi?

Ovatko kyntesi alustat mustat?

Haisevatko vaatteesi ja sinä?

Jos vastauksesi ovat "kyllä", mene pesulle ja vaihda puhtaat vaatteet. Jos vastauksesi ovat "ei" näytät hyvännäköiseltä ja voit olla itseesi tyytyväinen.

Ryhti vaikuttaa koko olemukseen. Rennosti ja selkä suorana kävelevä nuori näyttää komealta ja uljaalta. Jos tapasi on kävellä selkä kumarassa ja pää painuksissa, kannattaa ryhti oikaista. Voit tarkkailla ryhtiäsi katsomalla omaa kävelyäsi kaupungilla isosta näyteikkunasta tai peilistä.

Kasvojen hoito

Ihminen on kokonaisuus, jossa elämäntapamme ja psyykkinen vointimme vaikuttavat ihon kuntoon. Monipuolisesta ravinnosta saamme tarvittavat vitamiinit ihon hyvinvointiin. Tupakointi ja alkoholi vanhentavat ihoa, vaikka vaikutukset näkyvätkin vasta pidemmän ajan kuluttua.Päivittäinen vedenjuonti pitää ihon solukon virkeänä ja aineenvaihdunnan vilkkaana.Ulkoilu, liikunta ja riittävä uni ovat tärkeitä ihon kunnon kannalta.

Kasvojen iho voi olla kuiva, hilseilevä, rasvainen tai kiiltelevä. Kuivan ihon puhdistuksessa  käytetään puhdistusmaitoa. Puhdistusmaidolla voi pestä kasvot samalla tavalla kuin saippualla. Puhdistusmaito ei kuivata ihoa niin kuin saippua. Pesun jälkeen kasvoihin voi levittää ohuen kerroksen kosteusvoidetta.

Paras apu kasvojen näppylöihin ja finneihin on puhtaus. Finnejä ei saa näpelöidä sormilla eikä raapia kynsillä. Pese kasvot pari kertaa päivässä. Pyyhi pesun jälkeen kasvot finnejä ehkäisevällä kasvovedellä. Häiritsevän finnin voit "peittää" finnien peitepuikolla.

Hiusten kampaaminen

Hiuksesi voivat olla pitkät, lyhyet, pystyt, suorat tai säkkärät. Niiden hoitoon kuuluu myös päivittäinen kampaaminen.

Puhtaat, hyvin hoidetut, leikatut ja kammatut hiukset näyttävät ja tuntuvat hyvältä. Hanki itsellesi hyvä kampa.

Kampaa hiukset aamu- ja iltatoimien yhteydessä sekä aina, kun vaihdat vaatteet. Hyvin kammatut hiukset kohentavat ulkomuotoasi. Tärkeää on muistaa kammata hiukset, kun lähtee asioille, kylään tai tärkeään tapaamiseen.

Kynsien leikkaaminen  

Varpaiden kynnet on hyvä leikata saunomisen yhteydessä. Leikkaa kynnet varpaan pään mukaisesti (ei pyöristäen) saksilla tai kynsileikkurilla. Vaihda puhtaat sukat kynsien lyhentämisen jälkeen.

Käsien kynnet leikataan kerran viikossa tai tarpeen mukaan. Pitkät kynnet näyttävät epäsiisteiltä ja lohkeavat helposti. Kynnet leikataan joko kynsisaksilla tai kynsileikkurilla. Kynsien alustat voi puhdistaa varovasti kynsisaksien terällä sekä kynsiharjalla ja saippualla. Kynsiä ei saa pureskella eikä leikata liian lyhyiksi, etteivät kynnen aluset kipeydy ja tulehdu. Rasvaa jalat ja kädet kynsien leikkaamisen jälkeen.

Parranajo

 

Joillakin miehillä parta kasvaa nopeasti ja heidän on ajettava se päivittäin. Parransänki on epähygieeninen ja epäsiistin näköinen. Parta ajetaan joko sähkökoneella tai käsikäyttöisellä partahöylällä. Tutustu parranajokoneeseen tai partahöylään ja opettele niiden turvallinen käyttö.

 

Sähkökone on kätevä ja nopea käyttää. Et tarvitse partavaahtoa, kun ajat sähkökoneella. Partahöylän kanssa käytetään partavaahtoa. Partavaahto levitetään parran päälle. Sen jälkeen partahöylällä vedellään partaa pois suorilla, kevyillä vedoilla.

 

Harjoittele parranajoa. Aja partasi aamu- tai iltatoimien yhteydessä. Sivele poskille kevyesti partavettä parranajon jälkeen.

 

Partahöylään on vaihdettava uusi terä parin ajokerran jälkeen. Sähkökäyttöisessä partakoneessa on irrotettava terä. Irrota terä ja puhdista kone.

 

Harjaa terään ja koneen sisälle kertyneet partakarvat pois pienellä harjalla. Parranajokone toimii paremmin ja pysyy kunnossa, kun puhdistat sen jokaisen käyttökerran jälkeen.

 

 

Nenäliinan käyttö

Pidä paperinenäliinapakkausta laukussa ja puhdasta nenäliinaa taskussa, vaikka et olisi nuhainen. Nenäliinalla voi tarvittaessa huolitella ulkonäköä, pyyhkiä esim. ruokailun jälkeiset sotkut.

Älä säilytä käytettyä nenäliinaa taskussa eikä laukun pohjalla, vaan pane se heti käytön jälkeen roskakoriin.   

Sivu päivitetty 3.10.2005

AMMe