Duunioppi / Työssäoppimisen edellytykset / Käyttäytyminen / Kielenkäyttölauantai 26.9.2020

Kielenkäyttö

Keskustelu on tärkeä osa hyvää käytöstä.

Hyvään käytökseen kuuluvat tärkeät sanat ovat:

- huomenta, hyvää päivää, hei, näkemiin

- kiitos

- ole hyvä

- anteeksi

- mitä kuuluu - kiitos hyvää.

 

Esittely

Tavatessasi ihmisen ensimmäisen kerran esittele itsesi. Tervehdi, sano nimesi ja asemasi. Esimerkiksi: Päivää, olen Maija Meikäläinen, työssäoppija erityisammattikoulusta. Kun tervehdit, katso sitä henkilöä kohti, jota tervehdit. Voit kätellä, jos se tuntuu luontevalta. Ei ole kuitenkaan sopivaa tervehtiä tai kätellä samaa henkilöä monta kertaa päivässä.

Kun tapaat ihmisen ensimmäistä kertaa, esittely on erittäin tärkeää. Jos tilanne on sinulle vaikea, voit pitää mukanasi korttia, jossa on tarvittavat henkilötiedot. Silloin voit tervehtiä kättelemällä tai päällä nyökäten ja antamalla henkilötietokorttisi.

Jos käytät puhetta tukevaa tai korvaavaa kommunikointia käytä kommunikointipassia. Passiin on kirjoitettu henkilötietojen lisäksi käyttämäsi kommunikointimuoto, tarvitsemasi tukitoimet ja apuvälineet.

 

Keskustelu

Työaikana keskitytään työhön. Työkavereiden kanssa keskustellaan työhön liittyvistä asioista. Tauoilla voit rupatella vapaammin.

Keskusteluun osallistuu aina kaksi tai useampi henkilö. Keskustelu ei ole yksinpuhelua. Keskustelussa kerrot asiasi tai kuulumisesti ja kuuntelet keskustelukumppaniasi. Jos keskustelu muuttuu yksinpuheluksi, keskustelu kannattaa lopettaa. Tuppautuminen toisten seuraan, yksinpuhelu ilman toisen osallistumista keskusteluun, ei ole sopivaa. Älä ole utelias. Älä kiroile missään tilanteessa.

KIELENKÄYTTÖ moniste (DOC)

Sivu päivitetty 30.9.2005

AMMe