Duunioppi / Työssäoppimisen edellytykset / Hygienia / Hygieniatuotteetlauantai 26.9.2020

Hygieniatuotteet

Päätä kutittaa, hiukset roikkuvat rasvaisina, parransänki pistelee ja henki haisee. Kainalot kastuvat, kädet ja jalat hikoilevat ja hiki haisee. Olo tuntuu kurjalta.

Kunnon pesu hygieniatuotteen avulla kohentaa oloa. Hygieniatuotteita ovat mm. saippuat, hiustenpesu- ja hoitoaineet, hammastahnat, partavaahdot ja -vedet sekä suuvedet, kuukautissuojat, nenäliinat, rasvat ja deodorantit. Kosmetiikkatuotteisiin kuuluvat mm. meikit ja hajuvedet. Saippuan jälkeen käytetyin hygieniatuote on deodorantti

Deodorantit

Hikoilu on normaalia elimistön lämmön säätelyä. Lämpö, fyysinen ponnistelu ja jännitys lisäävät hikoilua. Puhdas hiki ei haise. Hiki alkaa haista, kun bakteerit tulevat mukaan. Vaatteiden materiaalit vaikuttavat myös hikoiluun. Tekokuituiset vaatteet ovat tiiviitä, joten hiki ei pääse haihtumaan kankaan läpi ja olo tuntuu epämiellyttävältä tekokuituvaatteessa. Vaate haisee hikiselle, eikä haju tahdo lähteä pesussakaan pois. Luonnonkuiduista pellava, puuvilla ja villa ovat hengittävyytensä takia miellyttäviä pitää.

Jos hiki haisee pesuista huolimatta, käytä deodorantteja. Roll`on- ja puikkotyyppiset deodorantit ovat iholle hellävaraisempia kuin suihkepullossa olevat. Suihkepulloissa on usein mukana myös alkoholia joka aiheuttaa herkän ihon ärsyyntymisen. Hanki itsellesi miedon tuoksuinen tai tuoksuton deodorantti. 

Deodorantteja on kahdenlaisia. Tavallinen deodorantti tappaa iholla olevat bakteerit, jolloin ei synny pahaa hajua.

Antiperspirantti on pitkävaikutteinen ja se sulkee hikihuokoset alueelta, missä sitä on käytetty.

Ihmisessä on 2 1/2 miljoonaa hikirauhasta, joten huokosten sulkeminen kainalon alueella ei aiheuta häiriöitä lämmönsäätelyssä. Hiki poistuu tällöin muuta kautta elimistöstä. Hikirauhaset toimivat normaalisti, kun antiperspirantin vaikutus on loppunut. Antiperspirantteja ei saa käyttää joka päivä, välipäivinä riittää tavallinen pesu. Apteekit myyvät antiperspirantteja ja on hyvä noudattaa tuotteen käyttöohjeita.

 

Tuotteiden käyttö

Hygienia- ja kosmetiikkatuotteita on kaupan valtaisat määrät toinen toistaan kauniimpiin pakkauksiin pakattuna. Hinnat vaihtelevat myös pakkausten koon ja näön sekä tuotteen laadun mukaan. On turha ostaa suurta valikoimaa tuotteita, koska muutamalla hygienia- ja kosmetiikkatuotteella pärjää. Liiallinen tuotteiden käyttö on rahan tuhlausta ja iholle sekä ympäristölle vahingollista. Hygienia- ja kosmetiikkatuotteita on valmistettu myös allergisille ihmisille.   

Meikkaamalla korostetaan yksilöllisiä piirteitä ja kohennetaan ulkomuotoa tai peitetään joitakin ihon virheitä. Meikit eivät sovi joka tilanteeseen eikä kaikkiin työpaikkoihin. Meikattaessa päiväimeikki on hillitympi ja iltajuhlaan voi meikata näyttävämmin.Meikkaus toimii myös juhlatunnelman luojana.

Meikattaessa ihon on oltava puhdas. Meikit puhdistetaan viimeistään nukkumaan mennessä. Iho puhdistetaan meikin poistoon tarkoitetuilla puhdistusaineilla. Silmämeikeille on omat puhdistusaineensa, kasvoille omansa sekä kynsille omansa. Hajuveden ja partaveden sipaisu puhtaalle iholle on piste huoliteltuun ulkonäköön.

Tuotteiden säilytys

- lue huolellisesti tuotteen käyttöohjeet

- avaa pakkaus vasta sitten, kun käytät sitä ja sulje se huolellisesti käytön jälkeen

- säilytä tuotteet kuivassa ja viileässä paikassa, sopiva säilytyspaikka on wc:n kaappi

- älä laimenna esim. shampoota valmiiksi tai sekoita kahta tuotetta keskenään

- käsittele kosmetiikkaa puhtain käsin tai ottimella

- pese meikkisienet, ottimet ja harjat säännöllisesti miedolla pesuaineella

- tuotteet ovat henkilökohtaisia, älä jaa niitä toisten kanssa

- käytä tuote loppuun tuotteessa ilmoitetun säilyvyysajan kuluessa

Kosmetiikkatuotteissa on parasta ennen -TAI säilyvyys avaamisen jälkeen -merkintä. Jos tuote säilyy enintään 30 kuukautta, merkintänä on parasta ennen. Jos tuote säilyy yli 30 kuukautta on merkintänä avaamisen jälkeen. Säilyvyys avaamisen jälkeen merkitään avatun purkin kuvalla, jonka yhteyteen merkitään aika kuukausissa lyhenteellä M= kuukautta. Esimerkiksi 10 kuukautta merkitään 10M.      

 

Sivu päivitetty 17.12.2005

AMMe