MLM - Modersmål, Litteratur och Mediekunskap

Marianne Stenberg Skrivit under pseudonymen Marianne Thorby

Bild: Marianne Stenberg Skrivit under pseudonymen Marianne Thorby
Namn:
Marianne Stenberg Skrivit under pseudonymen Marianne Thorby
Född:
6.11.1921
Bosatt:
Helsingfors
Yrke:
Utbilding:
hum. kand. i svensk litteratur från Helsingfors Universitet
Verk:
 • Vin med dödlig bismak (roman). Söderströms 1960.
 • Start på dödligt allvar (roman). Söderströms 1962.
 • Irma Brannertin arvoitus (roman). WSOY 1963.

Intervju

Frågorna

Hur blev du författare?
 • Det är ingen rosig väg att skriva på svenska i Finland, men jag har alltid tyckt om att skriva. Senare blev det inte särskilt motiverande. Min son föddes 1964 och då fick jag roligare saker att göra. - Jag har alltid skrivit lite smått och gott, och ännu på 90-talet skrev jag kåserier till Hufvudstadsbladet under namnet Annetta. I kåserierna uppfann jag en tvilling till min son och skrev om dem.
Vilka böcker och författare har varit eller är viktiga för dig?
 • Genom att jag har studerat svensk litteratur har jag läst alla de klassiska författarna. Annars har det blivit mycket deckare. Jag tycker om att hålla mig à jour med vad som händer inom min genre. Jag läser deckare av författare som Liza Marklund, Henning Mankell, Håkan Nesser och Åke Edwardson. - Jag följer med och är dessutom medlem i en deckarring där vi har tillgång till den nyaste litteraturen.
För vem skriver du?
 • Jag skriver mest för mig själv, antar jag. På något sätt är det ett väldigt stimulerande jobb, men jag har hållit det på hobbybasis. Jag är också med i en författarring, Helsingfors Skrivargille. Vi skriver mest för varandra men har också gett ut några antologier.
Hur arbetar du som författare?
Du har skrivit i de flesta genrer, vilken är din favorit?
Vilket är ditt förhållande till språket?
 • Jag är mycket noggrann med språket nuförtiden. Jag avskyr att höra ett slarvigt språk. Dialekt är en sak, men att blanda in finska i svenska i stället för att översätta anser jag att är ett otyg. - På radion slarvas det med språket, i tidningarna, ja överallt. Slarv!
Vad vill du med ditt författarskap?
 • Jag har gjort sådant som jag tyckt om att göra, jag har aldrig försökt påverka någon. Jag har inte heller visat något politiskt engagemang åt något håll i mina texter.
Vilka är de ämnen du återkommer till i dina böcker?
Vilken betydelse har litteraturen i det finlandssvenska samhället?
 • Jag tror inte att litteraturintresset är särskilt stort bland finlandssvenskar, jag tror att intresset är genuinare på finskt håll. Själv läser jag dock ofta finlandssvenskt, till exempel Ulla-Lena Lundberg och Claes Andersson. Den finlandssvenska litteraturen hör till vår kulturskatt.
Vad ger dig inspiration?
 • När jag upplever något som ger mig en inspirationsvinkling. Vid sådana tillfällen börjar man fundera på hur man kunde lägga orden. Det är ett roligt hantverk.
Vilka yrkesmässiga förhoppningar har du?
 • Inga, jag har ju ändå fyllt 80 år! Jag har pensionerat mig från allt annat skrivande än det jag gör för mitt eget nöjes skull.
Vilket är ditt förhållande till husdjur?