MLM - Modersmål, Litteratur och Mediekunskap

Berndt Berglund

Bild: Berndt Berglund
Namn:
Berndt Berglund
Född:
1.1.1965
Bosatt:
I Jakobstad
Yrke:
Författare, filmare, kock
Utbilding:
Kocklinjen vid Hotell och restaurangskolan i Vasa (1982-1985), film- och tv-linjen vid Svenska yrkeshögskolans enhet för kultur i Nykarleby (1993-1998)
Verk:
  • Oväder i Ormboet. En episodroman. Författarnas andelslag, 2003.
  • Kustens förflutna som havsbotten: dikter. Författarnas andelslag, 1999.
  • Avgudanakenhet: dikter. Författarnas andelslag, 1996.
  • Medförfattare i diktantologin Sitta På Tak. Författarnas andelslag, 2000.

Intervju

Frågorna

Hur blev du författare?
  • När jag arbetade som kock, vilket jag fortfarande gör ibland, började jag intressera mig för film. Med filmintresset kom också litteraturen, särskilt poesin, med i bilden. I samband med att jag inledde mina filmstudier vid Svenska konstskolan i Nykarleby gjorde jag mina första trevande försök till att skriva dikter. 1996 debuterade jag med diktsamlingen Avgudanakenhet.
Vilka böcker och författare har varit eller är viktiga för dig?
  • Jag har många favoriter, bland annat Tomas Tranströmer, Lennart Sjögren, Jan Fridegård, Per Anders Fogelström. Men den bok som jag skulle ta med mig till en öde ö är gastronomen Tore Wretmans Svensk husmanskost.
För vem skriver du?
Hur arbetar du som författare?
  • Jag arbetar intensivt på förmiddagarna, men skriver högst en fjärdedels A4. Med blyertspenna på linjerat papper arbetar jag fram mellan fem tjugo olika versioner som jag fortsätter att bearbeta på datorn på eftermiddagen. Följande dag skriver jag oftast om alltsammans. Den färdigt skrivna texten får mogna länge. Håller den ännu om ett halvt år anser jag den vara klar.
Du har skrivit i de flesta genrer, vilken är din favorit?
Vilket är ditt förhållande till språket?
  • Jag trivs med mitt modersmål och som för andra författare så är språket också för mig det främsta verktyget med vilket jag förmedlar en berättelse. När det gäller prosan är mitt språk minimalistiskt, på gränsen till torftigt, men samtidigt förtätat. Till en början kände jag mig inte bekväm i mitt litterära språk, men nu har jag lärt mig att trivas med det.
Vad vill du med ditt författarskap?
  • Med poesin vill jag vara navigatör, leda läsaren mellan kaktusar och lära dem gå över kvicksand. Med prosan vill jag underhålla och roa. Jag har ingen press på mig att vara nyskapande och har inte som avsikt att lämna spår efter mig i litteraturhistorien. Det jag skriver har antagligen skrivits förut, min uppgift är att ge läsaren min version.
Vilka är de ämnen du återkommer till i dina böcker?
Vilken betydelse har litteraturen i det finlandssvenska samhället?
Vad ger dig inspiration?
  • Jag inspireras av vardagen, vänner, tidningar, film, litteratur och musik. Jag stjäl friskt idéer från andra författare och konstnärer. Jag tjuvlyssnar mycket på folk.
Vilka yrkesmässiga förhoppningar har du?
Vilket är ditt förhållande till husdjur?