8. Kesämökillä

Lue ensin teksti kokonaan. Tutustu myös tekstin sanastoon ja III:n infinitiivin muodostukseen ja käyttöön. Tämän jälkeen voit käydä tekstin läpi lyhyissä jaksoissa ja vastata monivalintatehtäviin.

Lukutekstin

On kaunis heinäkuun ilta. Virtasen perhe on ollut viikon mökillä. Pekka Virtasella on lomaa koko heinäkuu. Leena, hänen vaimonsa, on äitiyslomalla. Hän menee töihin vasta syyskuun alussa. Virtasella on kolme lasta: Jaakko, 7 vuotta, Sari, neljä vuotta ja Ville kohta vuoden.

Kello on viisi iltapäivällä. Isä on järvellä soutamassa. Äiti ja Sari ovat keittiössä leipomassa pullaa. Jaakko on lämmittämässä saunaa ja pikku Ville on verannalla nukkumassa. Aurinko paistaa vielä lämpimästi, taivas on sininen ja pilvetön ja järvi on aivan tyyni. Syreenipensaat ovat pihalla täydessä kukassa.

1. Pekka Virtasella koko heinäkuun.
2. Virtasen perheessä on perheenjäsentä.
3. Ville on
4.
Taivas on puolipilvessä
Taivas on pilvessä
Taivaalla ei ole yhtään pilveä
5.
Syreenipensaat kukkivat
Syreenipensaissa ei ole kukkia
Syreenipensaissa on nuput
Isä tulee soutamasta ja menee saunalle katsomaan, mitä Jaakko on tekemässä. Hän käy hakemassa lisää puita ja jatkaa saunan lämmittämistä, koska Jaakko haluaa mennä uimaan. Pikku Ville herää ja rupeaa itkemään. Isä ottaa Villen syliinsä ja vie hänet sisälle. Äiti ja Sari ovat kattamassa kahvipöytää, koska Leenan sisko tulee perheensä kanssa kylään. Heillä on mökki järven toisella puolella.
6. Isä käy lisää puita.
7. Isä Villen sisälle.
8. Äiti ja Sari ovat
9. Lasten tulee illalla kylään.
5. Leenan siskon mökki on
Nyt kello on kahdeksan. Vieraat ovat jo paikalla. Miehet ovat käyneet jo saunassa. He istuvat pihalla ja juovat olutta. Naisetkin tulevat saunasta ja menevät miesten luo. Jaakko hakee kellarista makkaraa ja kaikki alkavat paistaa makkaroita.

Ilma on edelleen lämmin. He nauttivat yhdessä kauniista, rauhallisesta kesäillasta.

11. Kello kahdeksan aikaan vieraat ovat
12. Miehet istuvat ja juovat
13. Kaikki alkavat makkaraa.
14. Ilma on lämmin.